2016 yılında dünya genelinde 2 milyar ton çöp üretildi

Dünya genelinde 2016 yılında 2 milyar ton çöp üretildi. Gelişmekte olan ülkeler ise, artık batının çöpü olmayı kabul etmiyor ve yeni uygulamalar getiriyor.

Dünya bankasının yaptığı bir araştırmaya göre, dünyada yaşayan 8 milyar kişi, 2,01 milyar ton çöp üretti. Aynı raporda dünyanın 2050 yılındaki çöp oranının ise 3,4 milyar ton olması beklendiğine dikkat çekildi.

Çöpler ne yapılacak? Yeniden kullanılabilir olanlar ayrıştırılırken, sert çöpleri ise gelişmekte olan ülkelerin sistemlerinin kaldıramaması gibi bir durum söz konusu. Batı ülkeleri ise sert çöplerini yakmak ya da yer altına gömmek gibi bir durum ile karşı karşıya kalıyor. Her iki durum da çevreye çok ciddi bir şekilde zarar veriyor.

Ancak uygulanan yöntem ise, gelişmekte olan ülkelere batının çöplerini cüzi bir miktar para karşılığında vermesi. Çin uzun yıllar boyunca ABD, İngiltere, Alman, Japonya ve Meksika çöplerini alarak değerlendirdi. Çin, 1992’den bu yana dünya genelindeki çöp oranının yüzde 72’sini aldı.

2017 yılında ise Çin, sanayi olmayan çöplere sınırlarının kapatıldığını açıkladı. Böylece Çin dışında kalan ülkelere, 2030 yılına kadar 111 milyon çöpün daha verilmesi gibi bir durum olacak.

Bu ülkeler, şu anda ise, Vietnam, Malezya, Hindistan, Endonezya, Tayland ve Filipinler’den destek alarak çöpü yakıyor ya da toprağa gömüyor. Bu ülkeler de Çin gibi yeni uygulamaları gündeme getiriyor.

Asya’dan sınırlanma getirilmesine karşılık, batılı ülkeler çöpler için yeni mekanlar arıyor. Bu mekanlar arasında ise Afrika kıtası bulunuyor.

Alternatif ise, çöplerin bozulmasını bekleyerek, orta çıkacak metan gazından elektriğin üretilmesine, çöplerin yakılmasına, gömülmesine, kimyasal malzemelerin ayrıştırılması gibi durumlar kalıyor.