2050’de Hewlêr Ahvaz’a, Antep Hewlêr’e benzeyecek!

İklim üzerine yapılan bir araştırmaya göre 2050 yılında Hewlêr’in iklimi Ahvaz’a, Antep’in Hewlêr’e, Paris ve Berlin’in Canberra iklimine benzeyecek.

Plos One bilim dergisinde yayınlanan araştırma küresel ısınmanın gelecek 30 yıl içerisinde 520 büyük kent üzerindeki etkisine dikkat çekiyor.

The Guardian gazetesinde yer alan haberde, bazı tahminlere bakılarak, Avrupa kentlerindeki sıcaklığın yaz mevsiminde en az 3,5 derece, kışın 4,7 derece artacağı belirtildi.

Bazı büyük kentler bu nedenle şimdiye kadar fazla etkilenmediği iklim sorunları ile karşı karşıya kalabilecek. Örneğin, Londra Barselona’nın on yıl önce yaşadığı gibi kurak dönemler ve su sıkıntısı çekecek. İngiliz gazetesine göre, Londra ve benzer iklime sahip diğer kentlerin gelecekte aynı sorunları yaşaması giderek daha muhtemel hale geldi.

Zürih Üniversitesi Crowther laboratuarının internet sitesinde yayınlanan interaktif haritada, dört Fransız kenti yer alıyor: Marsilya, Paris, Lille ve Lyon.

2050 yılında Paris ikliminin, bugünkü Canberra iklimine benzeyeceği tahmin ediliyor. En sıcak ayda en yüksek sıcaklık 6,1 drece artacak. Yıllık bazda ortalama sıcaklık 1,4 derece artacak. Paris kenti, küresel ısınmanın etkilerine karşı iklim için olağanüstü hal ilan etti. 

Araştırmaya göre, Fransa’da en yüksek sıcaklık artışı Lyon’da yaşanacak. Bu kentten en sıcak aydaki sıcaklık 6,7 derece bugünkünden daha yüksek olacak. Marsilya’nın iklimi Cezayir’in başkentindeki iklime, Lille kentinin ise Lyon’dakine benzeyecek. Avrupa kentleri arasında Almanya’nın başkenti Berlin’in iklimin de Canberra’nın iklimine benzeyeceği tahmin ediliyor.

Son aylarda iklim için eylemlerin arttığı Büyük Britanya'da parlamentosu’nun yanı sıra Londra, Basel, Oakland, Los Angeles ve Vancouver şehir meclislerinde alınan kararlarla, iklim için acil durum ilan edilmişti. Almanya’nın Konstanz şehri de benzer bir karar almıştı. 

Haritaya göre Güney Kürdistan’ın Hewlêr kentinde hava sıcaklığı, en sıcak ayda 6.1 derece, yıllık bazda ortalama 2,9 artacak. Hewlêr’in iklimi gelecek 30 yılda İran’ın Ahvaz kentindeki iklime benzeyecek.

Kuzey Kürdistan’da Antep, 6.1 derece sıcaklık artışı ile bugünkü Hewlêr iklimine benzeyecek. Türk kentleri arasında ise İzmir’in iklimi bugünkü Adana’ya, Ankara’nınki ise Taşkent iklimine benzeyecek.