60 yıllık çalışmayla dev çöl yeşillendirildi

Çin’de on binlerce kilometrekarelik bir çölün yeniden yeşillenmesi, sabırlı çabalarla çölleşmenin önlenebileceğini gösteriyor.

Earth.org sitesini yöneten bir düşünce kuruluşunun çalışmasına göre, Çin’deki 4 büyük çölden biri olan Maowusu’da son 60 yıldaki sabırlı çalışmalar sonucunda çölleşmeye son verildi.

Shaanxi eyaleti ile İç Moğolistan Özerk Bölgesi sınırları içerisinde yer alan 42 bin kilometrekare genişliğindeki çölde yapılan yeniden ağaçlandırma ve yeşillendirme çalışmaları sayesinde büyük bir değişim yaşandığı görülüyor.

BÜYÜK ORANDA AĞAÇ VE ÇALILIKLARLA KAPLANDI

Buna göre, 1975 yılında tümüyle kıraç ve kumlarla kaplı olan bölgede özellikle 1985’ten sonra değişim yaşanmaya başlandı. Çölün güney ucundaki Yulin şehrinin uydu görüntüleri paylaşılırken, 1985’te çölleşmiş olan bölgenin 2001’e kadar değiştiği ve 2018’de tümüyle bitki örtüleriyle kaplandığı görülüyor.

Sitenin paylaştığı kısa videoda, son on yıllarda alanı genişleyen Yulin şehrinin etrafında görülen yeşil noktaların ağaç ve çalılıklar olduğu kaydediliyor. Keskin sarı renkteki noktaların hareket halindeki kumları, daha koyu sarı renk noktaların ise otların bittiği kumlar olduğu belirtiliyor. Ayrıca 2018’e ait görüntülerde ise Yulin şehrinin batı ve kuzeybatısındaki ormanlar da koyu yeşil olarak görülüyor.

ÇİNLİ YETKİLİLER: ÇÖL YAKINDA HARİTADAN SİLİNECEK

Earth.org sitesinin paylaşımları Çin’deki Halkın Günlüğü gazetesince de doğrulandı. Gazetenin Shaanxi eyaleti Orman Dairesi’nin verdiği bilgilere dayandırdığı haberinde, Yulin şehrinde yeşil alanların oranı yüzde 93,24’e ulaşmış durumda.

Ayrıca Orman Dairesi’ne göre, Maowusu Çölü yakın dönemde yeşillendirmeyle birlikte ‘haritadan silinmiş’ olacak. Ancak bunun çölüm doğal rölyefinin yok olmasından ziyade kumulların artık tümüyle hareketsiz kılınması anlamına geldiği belirtiliyor.

AŞIRI YOĞUN KULLANIM SONUCU ÇÖLLEŞTİ

Halkın Günlüğü’nün verdiği bilgilere göre, Maowusu Çölü tarihte oldukça verimli bir bölgeydi. Ancak ilk çağlardan itibaren Tang, Ming ve Qing hanedanları döneminde bölgede aşırı tarım ve hayvancılık yapılması sonucu bölgedeki bitki örtüsü ve verimlilik yok edildi.

1900’lere geldiğinde artık tümüyle çölleşmiş olan bölgede 1959’da ilk kez yöredeki halk tarafından çöl fırtınalarından korunmak için ağaç dikilmeye başlandı. Daha sonra ise tarım yapabilmek için ağaçlandırma faaliyetleri hızlandırıldı.