İklim değişikliği eski hastalıkları canlandıracak

Küresel ısınmanın sonucu olarak hava sıcaklığının geçtiğimiz ay 10 derece arttığı Sibirya’da hastalıklara yol açan eski bakterilerin yeniden canlanmasından endişe ediliyor.

Yüzyıllardır buzullar ve donmuş toprak tabakası içinde etkisiz duran, bir anlamda “ölü taklidi” yapan bakteri ve virüsler, iklim değişikliği ile ısınan yeryüzünde yeniden gün yüzüne çıkarak insanlık için tehdit oluşturabilir.

Soğuk, karanlık, oksijensiz ortam ve donmuş topraklar bakteri ve virüsler için bir nevi dondurucu görevini görüyor. Havaların ısınması ise bir anlamda bu bakteri ve virüsleri dondurucudan çıkartıp doğaya salmak gibi. Bu yüzden uzmanlar küresel ısınmanın en fazla hissedildiği bölgelerin başında Kuzey Kutbu’nda yer alan Rusya’nın Sibirya bölgesine çevirmiş durumda.

Geçtiğimiz Mayıs ayında Sibirya’daki hava sıcaklığının geçtiğimiz yıllara göre 10 derece arttığı tespit edildi. Bu durum Sibirya’nın artık bir iklim değişikliğiyle yüz yüze olduğunu gösteriyor.

İklim değişikliğiyle birlikte daha önce Sibirya’nın buzlu bölgelerinde bulunan eski bakterilerin de yeniden gün ışığına çıkmasından kaygı duyuluyor. Rus bilim insanlarına göre on binlerce hatta yüzbinlerce yıl önce yeryüzünden kaybolan birçok hastalık bakterilerle yeniden ortaya çıkabilir.

Buzların içinde bulunan fosil ve hayvan kadavralarında donan bakterilerin havaların ısınmasıyla yeniden doğaya karışabileceğini ve ardından da insanlara bulaşacağını düşünen uzmanlar, bu durumun ölümcül sonuçlarının olabileceğine dikkat çekiyorlar.

2016’DAKİNE BENZER HASTALIKLAR OLABİLİR

Eski bakterilerin birçok eski hastalığı da tetikleme olasılığının güçlü olduğunu savunan uzmanlar 2016’da yaşanan Şarbon hastalığının bir benzerinin yaşanmasından endişe duyuyorlar. Buzulların erimesiyle 75 yıl önce ölen çok sayıda büyükbaş hayvan leşinin taşıdığı şarbon bakterileri salgına dönüşmüştü.

2016’nın yazında yaşanan olayda Sibirya’nın batısında başlayan salgın onlarca hayvanın telef olmasına neden olmuştu. Yamal Yarımadası’nda 200’den fazla kuzey geyiği ölürken, çoğu çocuk olan 90 kişi de hastanede tedavi altına alınmıştı. Bunlardan 8’inde Şarbon’a rastlanırken, karantina altında olan 12 yaşındaki bir çocuk da hayatını kaybetmişti.

Sadece büyük baş hayvanlar değil, 20. yüzyılda bir milyonu aşkın geyik de bu bölgede şarbondan ölmüştü. Bunlara derin mezarlar kazmak mümkün olmadığından kadavraları yüzeye yakın. Rusya'nın kuzeyinde bu şekilde 7 bin toplu gömüt bulunduğu belirtiliyor.

VİRÜSLERİN İZLERİ YÜZ YIL YAŞAYABİLİR

Daha önce bilim insanları Alaska'nın tundralarında 1918 yılında dünyayı sarsan ve 27-50 milyon arasında insanın hayatına mal olduğu tahmin edilen İspanyol gribi virüsünün kalıntılarını bulmuştu. Rus uzmanlar, Bubonik veba ve çiçek virüslerinin de Sibirya'da gömülü olma ihtimali üzerinde duruyor. Virüs partiküllerinin ortalama yüz yıl hayvan kadavralarında kalabildiğinden hareketle donmuş toprak altında başka nelerin gizlendiği bilinmiyor.