İnci Kefali Balığı, devlet eliyle yok ediliyor
İnci Kefali Balığı üreme alanın koruma altında olmasına rağmen, alanda devlet tarafından kurulan kaz çiftliği ve yetkililer için yapılan yapılar nedeniyle nesli tehlikeye giriyor.
İnci Kefali Balığı üreme alanın koruma altında olmasına rağmen, alanda devlet tarafından kurulan kaz çiftliği ve yetkililer için yapılan yapılar nedeniyle nesli tehlikeye giriyor.
Van’ın Erciş ilçesinde bulunan ve Balık Bendi olarak bilinen bölgede, üremek için balık göçünün gerçekleştiği Deliçay deresi kenarında Erciş Cumhuriyet Başsavcılığı Açık Ceza İnfaz Kurumu'na ait kaz çiftliği, İnci Balığı'nın üreme alanını tehdit ediyor. Erciş Cumhuriyet Başsavcılığı Açık Ceza İnfaz Kurumu, İnci Kefali Balığı'nın üreme merkezi konumunda olan Erciş Balık Bendi’nde 5 yıldır kaz çiftliği işletiyor. Yüzlerce kazın bulunduğu çiftliğin, İnci Kefali Balığı'nın yumurtasından ve yavrularından beslendiği belirtiliyor.
Erciş Cumhuriyet Başsavcılığı Açık Ceza İnfaz Kurumu tarafından kaz çiftliğinin bulunduğu alan hem İnci Kefali Balığı'nın üreme alanı, hem de doğal güzelliği ile her yıl binlerce vatandaşın uğradığı yerlerin başında geliyor. Kaz çiftliğinin bulunduğu alan, Deliçay deresinin Van Gölü ile birleştiği bir ada görümünde. 5 yıl önce kaz çiftliği kurulmasıyla birlikte vatandaşın alanı gezmesi yasaklandı.
Üreme alanında sadece kaz çiftliği bulunmuyor. Alanda devlet yetkilileri için dinlenme yerleri ile yeni yapılar inşa edilmiş durumda. İnci Kefali Balığı üreme alanın koruma altında olmasına rağmen, alanda devlet tarafından kurulan kaz çiftliği ve yetkililer için yapılan yapılar nedeniyle hem İnci Kefali Balığı'nın nesli tehlikeye giriyor hem de doğal alan yok oluyor.
VATANDAŞA YASAK, DEVLETE SERBEST
Endemik bir tür olan ve dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan İnci Kefali'nin (Van Balığı) avlanması 15 Nisan ile 15 Temmuz ayları arasında yasak. Avlanma yasağı boyunca milyonlarca balık Van Gölü'nden, akarsulara göç ederek, yumurtalarını bırakıyor. İnci Kefali Balığı göçü, dünyanın en kalabalık göçü olarak biliniyor. 30 bin kişinin geçim kaynağı olan İnci Kefali Balığı, yasak boyunca avlayanlara bin 650 TL para cezası veriliyor. Vatandaşa binlerce lira ceza veren devlet, kurduğu kaz çiftliği ile hem İnci Kefali Balığı'nın yok olmasına neden oluyor, hem de para kazanıyor.
Devletin işlettiği kaz çiftliği ve devlet yetkililer için yapılan yapılara tepki gösteren Nesim Duman adlı vatandaş, kaz çitliğin de İnci Kefali Balığı'na ve yumurtasına büyük zarar verdiğini söyledi. Yasağa sadece vatandaşın değil, devletin de uyması gerektiğini belirten Duman, kaz çiftliğinin bir an önce kaldırılmasını istedi. Vanlı başka bir vatandaş ise, devletin İnci Kefali Balığı üreme alanını rant alanı haline getirdiğini belirterek, kaz çiftliği nedeniyle tüm alanın vatandaşa yasaklandığını söyledi.