AB’de bir yandan ekilirken diğer yandan orman kesimleri artıyor
Avrupa Birliği (AB) topraklarında ormanlık alanlar son 25 yılda genişlese de özellikle son yıllarda ağaç kesimlerinin yarı yarıya artış göstermesi dikkat çekiyor.
Avrupa Birliği (AB) topraklarında ormanlık alanlar son 25 yılda genişlese de özellikle son yıllarda ağaç kesimlerinin yarı yarıya artış göstermesi dikkat çekiyor.
AB Ortak Araştırma Merkezi (JRC) tarafından yayınlanan rapora göre, Malta ve Kıbrıs dışında ancak Büyük Britanya’yı da içerecek şekilde yapılan incelemelerde ormanlık alanların işletilmesindeki artışa işaret edildi. Buna göre, 2016-2018 arasında farklı amaçlarla orman kesimlerinde 2011-2015 dönemine oranla yüzde 49’luk bir artış kaydedildi.
Uydu fotoğraflarının incelenmesiyle elde edilen verilere göre, son yıllarda işletilen ormanlık alanların büyüklükleri de üçte bir oranında artış gösterdi. Yani her geçen yıl daha geniş alanlar tek seferde yok ediliyor.
YENİLENEBİLİR OLDUĞU İÇİN TERCİH EDİLİYOR
Konuya ilişkin konuşan uzmanlardan Thuy Le Toan, son yıllarda ormanların daha fazla kesilmesinin nedeninin AB’nin kabul ettiği bir düzenleme ile biyo-ekonomiyi güçlendirme adına ağaçların yenilenebilir enerji kaynağı olarak kullanılması olduğunu belirtti. Le Toan, söz konusu düzenlemenin bilim çevrelerince sert bir biçimde mahkum edildiğini hatırlatırken, AB’nin 2030’da yenilenebilir enerjileri yüzde 32’ye yükseltme hedefi nedeniyle kesimlerin artacağına vurgu yaptı.
GENEL TOPLAMDA ORMANLIK ALANLAR ARTMIŞTI
AB genelinde yenilenebilir olduğu gerekçesiyle enerji üretiminde ağaçların kullanılmasına karşın, kesilen ağaçların yeniden büyümesini sağlayacak önlemlerin alınması zorunlu. JRC verilerine göre, 1990-2015 yılları arasında AB ülkelerindeki ormanlık alanlar artış gösterdi. Bu artış 90 bin kilometrekare kadar idi ve Avusturya’dan daha büyük bir alana tekabül ediyordu.