Afrika’da meteorolojik felaketlerin etkileri azaltılabilecek

Afrika’da her yıl büyük yıkımlara ve gıda yetersizliğine neden olan şiddetli fırtınaları takip için yeni bir uygulama geliştirildi.

African Swift adlı bir inisiyatif tarafından geliştirilen akıllı uygulama, meteorologların saati saatine hava olaylarını takip etmesini sağlayacak. Bu sayede yakınlaşan şiddetli meteorolojik olayların önceden tespit edilmesi ve önlemlerin erkenden alınması mümkün olabilecek. Bu teknik alanda daha çok ‘Now Casting’ (Anlık Öngörü) adıyla biliniyor ve Afrikalı meteorologların da şiddetli fırtınalar ile ağır meteorolojik olayların oluşum sürecine dair uydu fotoğraflarına erişebiliyorlar.

NASIL ÇALIŞIYOR?

Now Casting adlı uygulama, atmosferdeki değişimleri takip eden uyduları kullanıyor ve bu sayede kaydedilen bilgiler 15 dakika içinde meteoroloji öngörü ajanslarına aktarılıyor. Bu proje kapsamında İngiltere’deki Leeds ve Reading üniversiteleri ve İngiliz Meteoroloji Dairesi ile Gana, Kenya, Nijerya ve Senegal’deki meteoroloji daireleri ortak çalışıyor.

AFRİKA’YI OLDUKÇA OLUMSUZ ETKİLİYOR

Afrika kıtası hava olaylarının en fazla zarar verdiği kıtalar arasında. Afrika Meteorolojik Uygulamalar Geliştirme Merkezi (ACMAD) uzmanlarından Dr. Elijah Adefisan’a göre, yoğun yağmurlar, ani sel baskınları ve şiddetli rüzgarlar gibi felaketlerin yol açacağı ölümlerin yeni uygulama sayesinde sınırlandırılabileceğinin altını çizdi.

VICTORIA GÖLÜ’NDE BİNLERCE BALIKÇI ÖLÜYOR; TARIM YOK OLUYOR

Geçtiğimiz yıl Kenya’da test edilen uygulama sayesinde ülkenin batısındaki toprak kaymalarının yanı sıra Victoria Gölü’ne akan sel sularının verebileceği maksimum zararlar azaltılmıştı.

Aşırı yağmurlar ve özellikle de fırtınalar yüzünden sadece Kenya’daki Victoria Gölü’nde her yıl 3 bin ile 5 bin arasında balıkçının yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor.

Ayrıca giderek artan küresel ısınma nedeniyle Afrika genelinde artan hava olaylarının yol açtığı felaketler, kırsal kesimlerdeki yüz milyonlarca kişinin tek geçim ve beslenme kaynağı olan tarıma ciddi zarar veriyor.