Afrika’dan sonraki en eski ok kullanımı Sri Lanka’daydı

Sri Lanka’da yapılan arkeolojik çalışmalar, Afrika dışında en eski ok ve yay kullanımının günümüzden 48 bin yıl öncesine dayandığını gösteriyor.

Almanya’da bulunan Max Planck Enstitüsü, Avustralya Griffith Üniversitesi ve Sri Lanka hükümetine bağlı Arkeoloji Departmanı tarafından yapılan ortak araştırmalar sonucunda, avcılıkta kullanılan aletlerin bilinenden çok eskiye dayandığı anlaşıldı.

Ülkenin batısındaki Kalutara ilçesinde bulunan Fa Hien Lena mağarasında bulunan aletler arasında avcılıkta kullanılan çok sayıda yay ve ok bulunduğu kaydedildi. Bu mağarada ayrıca çok sayıda okra ile boyanmış incilerin yanı sıra derileri elbiseye dönüştürmek için aletlerin de bulunduğu bildiriliyor.

Mağarada bulunan aletlerin ortalama 45 bin ile 48 bin yıl öncesine ait olduğu tespit edildi. Bu ise, Afrika kıtasından sonra bugüne kadar bulunan en eski yay ve ok kullanımının Sri Lanka’da olduğu anlamına geliyor.  Bugüne kadar en eski ok ve yay kullanımı Afrika’da 64 bin yıl öncesine dayanıyor.

Eski Taş Çağı’nda avcı toplulukların yay ve oku icat etmiş olmaları, dönemin en önemli teknolojik yenilikleri arasında sayılıyor.