ABD’nin Marne Üniversitesi’nden jeolog Corné Kreemer’in başyazarlığını yaptığı ve Avrupa’da İspanya’dan İsveç’e kadar geniş bir alanda yeraltındaki yatay ve dikey toprak hareketlenmelerini irdelendiği bir makale yayınlandı. Geophysical Journal International adlı dergideki makaleye göre, Almanya’nın Nordrhein-Westfalen (NRW) ile Rheinlandfalz eyaletleri ile Belçika’nın Vallonie bölgesinde bulunan dağlık Eifel bölgesinde volkanik faaliyetleri tetikleyecek değişimler söz konusu.
SON 800 BİN YILIN ORTALAMASININ 10 KATI
GPS takip cihazları sayesinde yapılan ölçümlerde Eifel’deki dikey olarak her yıl ortalama bir milimetrelik bir yükselmenin olduğu görüldü. Araştırmada yer alan uzmanlara göre, her ne kadar bu görünüşte çok düşük bir rakam gibi görünse de, bu jeolojik açıdan oldukça önemli. Zira bu söz konusu yükselmenin son 800 bin yıldaki ortalama yükselim değerlerinin 10 katı daha fazla bir düzeye denk geliyor.
Araştırmayı yöneten Corné Kreemer, Avrupa’nın kuzeybatısında başka hiçbir bölgenin bu denli fazla bir dikey yükselim halinde olmadığının altını çizdi.
YATAY DEFORMASYON DA TESPİT EDİLDİ
Eifel bölgesinin aynı zamanda Almanya’nın en yoğun ve kalabalık yerleşimlerinin olduğu eyaleti içinde kaldığına işaret edilen makalede, yatay genişlemeye de dikkat çekildi. Buna göre, Eifel’in merkezinde olduğu ancak Lüksemburg, Belçika’nın doğusu ve Hollanda’nın güneyini de içeren daha geniş bir bölgedeki yatay genişleme yeraltındaki yükselim ile bağlantılı. Buradaki yatay genişleme ise yılda 0,33 milimetre olarak ölçüldü.
Bölgede volkanik patlamalar sonrasında oluştuğu bilinen Laach krater gölüne de değinilen makalede, bu gölün altında son yıllarda gaz fışkırması veya küçük depremlerin meydana geldiği hatırlatıldı.
Makalede, en son günümüzden 11 bin yılı aşkın bir süre önce yanardağ patlaması yaşandığı ve tespit edilen yeraltı hareketlenmelerinin de gelecekte yeni patlamaların işareti olabileceği vurgulandı.
Araştırmaya dair makalede bölgede yeraltında ‘manto’ adı verilen yerkabuğu ile çekirdek arasında kalan bölgeden anormal derecede sıcak kayaların bölgede kaydedilen yatay deformasyonun kaynağı olabileceği bilgisi paylaşıldı.
Aynı makalede, yeryüzüne doğru dünya mantosundan yükselen sıcak kayaların volkanik aktiviteler için temel öğelerden olduğunun da altı çizildi.