Antarktika Buz Sahanlığı daha hızlı eriyebilir
Antarktika’da yapılan yeni bir araştırmaya göre, okyanus seviyelerini önemli derecede yükseltecek buzullardaki erimeler tahmin edilenden çok daha hızlı gelişebilir.
Antarktika’da yapılan yeni bir araştırmaya göre, okyanus seviyelerini önemli derecede yükseltecek buzullardaki erimeler tahmin edilenden çok daha hızlı gelişebilir.
Britanyalı bilim insanlarının Science dergisinde yayınlanan makalesinde, küresel ısınmayla birlikte Güney Kutbu’ndaki Antarktika Buz Tabakası’ndaki erime günümüzden 12 bin yıl önce sona eren Son Buzul Çağı’nda günlük 40 ila 50 metre kadardı. Bu ise, bugüne kadar tahmin edilenden 10 kat kadar daha fazla idi ve gelecekteki buzul erime hızının daha fazla olabileceğini gösteriyor.
Araştırmaya göre, halen Antarktika kıtasının yüzde 75’ini oluşturan buz sahanlığının özellikle Batı Antarktika ve antarktik yarımadasında hızlı olduğu belirtilen araştırmada, deniz altında ılıman dalgaların, üstte ise hava sıcaklıklarının erimede etkili olduğu kaydedildi. Kimi bölgelerde suyun 500 metre kadar altında yapılan incelemelerde, 20-25 metre aralıklarla dalgalara benzeyen çıkıntılar tespit edildi. Bunların 12 bin yıl öncesinde buzulların geri çekilmesinden sonra ortaya çıkan kalıntılar olduğu sanılıyor.
Bu kalıntılar ışığında o dönemde Antarktika Buzul Sahanlığı’nın günlük 40 ila 50 metre arasında çekildiği, ancak mevsimsel etkiler nedeniyle bunun 10 kilometre kadar olduğu belirlendi. Oysa buzul sahanlığındaki geriye doğru çekilme 1992-2011 arasında yıllık 1,6 kilometre olarak ölçülmüştü.
Bu da son yıllardaki erime düzeyinin son 10 bin yıldaki erime düzeyinden daha fazla olduğu anlamına geliyor. Zira bugüne kadarki hesaplamalarda, 12 bin yıl önceki erime ya da geriye doğru çekilmenin daha az olduğu varsayılıyordu ve dolayısıyla da son 10 bin yıldaki erimenin daha fazla olduğu sanılıyordu.
Araştırmaya göre, buzulların deniz altında kalan kısmındaki hatların bugüne kadar tahmin edilenden 10 kat daha hızlı bir şekilde geriye doğru çekilmesi söz konusu.