Avrupa’da bugüne kadarki en sıcak kış mevsimi

Avrupa kıtasında bu yıl bugüne dek yaşanan en sıcak kış mevsiminin kaydedildiği duyuruldu.

Avrupa Birliği’ne (AB) bağlı Copernicus İklimsel Değişiklikler Servisi (C3S) tarafından açıklanan verilere göre, Aralık 2019 ile Şubat 2020 arasında mevsim normallerinin üstünde sıcaklıklar kayıtlara geçti.

Kıtanın özellikle doğu ve kuzeyinde mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklar görüldüğü belirtilen açıklamaya göre, bu yıl 1981-2010 arası kış mevsimine göre 3,4 derece daha sıcak oldu. Aralık 2019 ile Şubat 2020 arası dönem, Avrupa’daki en sıcak kış olarak kayıtlara geçen 2015-2016 kışına oranla ortalama 1,4 derece daha sıcak geçti. 

Aynı verilere göre şubat ayı hem Avrupa’da hem de dünya genelinde bugüne kadarki en sıcak ay olarak kaydedildi. Şubat ayında 1981-2010 arasına oranla 3,9, dünya genelinde ise aynı döneme oranla 0,8 derece daha sıcaktı.

C3S Genel Direktörü Carlo Buontempo, Avrupa’da yaşanan sıcaklıkların küresel ısınmanın etkisiyle daha da artmış olabileceğine dikkati çekti.

Açıklamada sözlerine yer verilen Buontempo, şimdilik yaşanan mevsimsel sıcaklık artışlarının tek başına bir ‘iklimsel eğilim’ olarak görülemeyeceğini söyledi.

Buontempo, tropik alanlar dışındaki bölgelerde mevsimsel sıcaklıkların yıldan yıla değişebileceğini  belirtti.