Avustralya’da orman yangınları: Binlerce kişi mahsur kaldı

Avustralya’da ilerleyen yangınlar karşısında binlerce yerli ve turist, Mallacoota kentinde mahsur kalmış durumda.

Yangınların çevrelediği Mallacoota köyünde, binlerce kişinin mağazalar ve plaja sığınarak korunmaya çalıştığı bildirildi.

Reuters’a konuşan yerel bir süpermarketin sahiplerinden Robert Phillips, “Her yerde yangın var” dedi. Phillips, “Düzgün nefes alamayan çok sayıda çocuk burada var” diye ekledi.

Phillips’in marketinde 45 kişi kalıyor. Başka insanlar limana sığınmış durumda. Sosyal ağlarda yayınlanan fotoğraflarda, alanda mahsur kalan çok sayıda kişi görülüyor. Gökyüzünün kızıla döndüğü ve kara dumanlarla çevrili olduğu göze çarpıyor.

Mallacoota köyü, Victoriya eyaletindeki Gippsland’da, Yeni Galler Eyaleti ile olan sınırda bulunuyor.

Victoria eyaleti acil durumlar kurumu şefi Andrew Crisp, sözkonusu köyde 4 bin dolayında kişinin yangınlardan korunmak için plaja sığındığını bildirdi. Bunlar arasında polisler ve yerel gazeteciler de var.

Yerel bir radyo sunucusu Francesca Winterson, Amerikan ABC kanalına yaptığı açıklamada “Şu an gerçekten korkunç. Şiddetli rüzgar esiyor, gökyüzü kızıl ve tozlu, yakıcı bir duman bizi çevrelemiş durumda ve korlar kente düşüyor. Ve biz tamamen tecrit olmuş durumdayız” dedi.

Pazartesi günü 100 bin dolayında kişinin Melbourne’un beş banliyösünden çıkması için çağrı yapılmıştı.

Yangınlardan en fazla etkilenen Yeni Güney Galler eyaletinde gelecek günlerde hava koşullarının daha da kötüleşmesi bekleniyor. Pazartesi sabahı halen 100 dolayında noktada yangın aktif durumdaydı. Eyaletteki yangınlardan 40’ı halen kontrol altına alınabilmiş durumda değil.

Son aylarda, ülke genelinde en az 3 milyon hektar kül olurken, Eylül ayın başından beri 8 kişi hayatını kaybetti. Büyük Sydney kentinin kuzeyi de yanarken, zehirli dumanlar nedeniyle kenti sık sık nefes alınamaz hale getirdi. Yetkililer, kısa bir süre önce ülkenin bu en büyük kentinde “kamu sağlığı açısından olağanüstü hal” ilan etmişti.

Ülkede yaz mevsiminin yaklaşmasıyla orman yangınları sıklıkla yaşansa da, bu yıl çok erken ortaya çıkması endişeleri arttırdı. Araştırmacılar, küresel ısınmanın yangınlara daha uygun koşullar oluşturduğu tahmininde bulunuyor. Muhafazakar Başbakan Scott Morrison da gecikmeli olarak yangınlar ve iklim değişiklikleri arasındaki bağı kabul etti ancak kömür madeni endüstrisinden yana politikasından geri adım atmayacağını da sözlerine ekledi.