Avustralya intiharların artmasından endişe ediyor

Avustralyalı uzmanlar, koronavirüs krizinin yol açtığı psikolojik stres ve mali zorlukların binlerce Avustralyalıyı intihara sürükleyebileceğinden edişe ediyor.

Sydney Üniversitesi Ruh ve Beyin Merkezi, pandeminin etkileri ve ekonomik yansımaları nedeniyle gelecek beş yıl boyunca her yıl ek olarak 750 ila 1500 kişinin intihar edeceği tahmininde bulundu. Böyle bir olasılık, Avustralya’da her yıl kayda geçen ortalama 3 bin intiharın yüzde 25 ila 50 oranında artacağına işaret ediyor.

Avustralya tıp ve ruh sağlığı uzmanları derneği ile birlikte yapılan ortak açıklamaya göre göre yeni intiharların yaklaşık yüzde 30’u, okulların, üniversitelerin ve buluşma yerlerinin kapanmasından son derece etkilenen gençler tarafından işlenecek.

Açıklamada, “Bu toplum (gençler) psikolojik, mali stres ya da kısa ve orta vadeli konutla bağlantılı stres halinde kırılgandır” denildi.

İNTİHARLAR COVID-19’DAN DAHA FAZLA CAN ALIYOR

Avustralya, Covid-19 salgını ile mücadelede iyi sonuçlar elde etti. Şimdiye kadar en az 7 bin kişiye virüs bulaşırken, ölü sayısı 100’ü altında bulunuyor.

Ancak hareket, toplanma veya ticari kısıtlamalar ekonomi üzerinde yıkıcı etkide bulundu.

Avustralya hükümeti Salı günü yaptığı açıklamada kısıtlamalardan dolayı her hafta 2,3 milyar euroluk kayıp yaşandığını bildirdi.

Sağlık Bakanlığı, intiharlara ilişkin araştırmanın ardından intiharların önlenmesine yönelik çabalara 500 milyon dolarlık ek yardım paketi açıkladı.

Hükümetin Cuma günü kısıtlamaların esnetilmesine ilişkin açıklamada bulunması bekleniyor. Hükümet, bununla birlikte normale tam dönüşün ayları alacağı uyarısında da bulundu.