Avustralya sıcaktan kavruluyor

Avustralya, hava sıcaklıklarının 40,9 derece olarak ölçüldüğü Salı günü, kayıtların tutulmaya başladığı tarihten bu yana en sıcak gün oldu. Orman yangınları ise en az 3 milyon hektarı küle dönüştürdü.

Avustralya’da ulusal düzeyde en yüksek sıcaklık değeri ortalama 40,9 derece olarak ölçüldü. Salı günü, böylece kayıtların tutulmaya başladığı tarihten bu yana en sıcak gün oldu.

Meteorolog Diana Eadie, “Bu aşırı sıcaklar bugün daha da artacak” dedi. Bir önceki rekor, 40,3 derece ile Ocak 2013’te ölçülmüştü.

Meteoroloji bürosu, sıcak hava dalgasının yayılması nedeniyle sıcaklık değerlerinin daha da yükselmesini beklerken, sıcaklıkların ülkeyi vuran orman yangınlarının daha da yayılmasına neden olabileceği belirtiliyor.

Bir yandan hava sıcaklıkları yükselirken, diğer yandan Batı Avustralya eyaletinde binlerce hektarı yok eden orman yangınlarına karşı mücadele devam ediyor.

Sıcaklıklar ülkenin merkezinden doğusuna doğru ilerliyor. Doğu eyaletindeki iki büyük yangında onbinlerce hektar bitki örtüsü yok oldu, 700’ü aşkın evi yandı.

Yangınlar nedeniyle onbinlerce Avustralyalı da sokaklara çıkarak, iklim değişikliklerine karşı muhafazakar hükümetin pasifliğini protesto etti.

Son aylarda, ülke genelinde en az 3 milyon hektar kül olurken, 6 kişi hayatını kaybetti. Büyük Sydney kentinin kuzeyi de yanarken, zehirli dumanlar nedeniyle kent nefes alınamaz hale geldi. Yetkililer, ülkenin bu en büyük kentinde “kamu sağlığı açısından olağanüstü hal” ilan etti.

Ülkede yaz mevsiminin yaklaşmasıyla orman yangınları sıklıkla yaşansa da, bu yıl çok erken ortaya çıkması endişeleri arttırdı. Araştırmacılar, küresel ısınmanın yangınlara daha uygun koşullar oluşturduğu tahmininde bulunuyor.