Binlerce yıllık şelale baraj yüzünden yok oldu 

Ekvator’da yıllardır on binlerce turisti çeken ve ülkenin en yüksek şelalesi olan San Rafael’in aniden yok olmasının sebepleri araştırılıyor. 

Ülkenin kuzeydoğusundaki Coca nehri üzerinde bulunan San Rafael şelalesi, 150 metre yüksekliğindeydi. Ancak ülkenin en çok turist çeken alanlarından olan şelale, Coca nehir yatağının bir yarık nedeniyle kuruması yüzünden kurudu. 

Yerel medyanın daha önce duyurduğuna göre, şelalenin su kaynağı olan Coca nehrinin yatağı söz konusu yarık nedeniyle üçe bölündü. Bu ise, şelalenin kurumasına yol açtı. 

HİDROLİK BARAJ MI NEDEN OLDU? 

Ekvator Çevre Bakanlığı’nın araştırma yaptırmakla yetindiği olaya Coca nehri üzerindeki bir hidroelektrik santralinin neden olduğu savunuluyor.

Ülkenin en büyük barajı olarak 2016’da tamamlanan Coca Codo Sinclair nedeniyle şelalenin yok olduğunu savunan Güney Amerika Su Programı koordinatörü Emilio Cobo, binlerce yıldır var olan bir şelalenin birdenbire ortadan kaybolamayacağının altını çizdi. 

Cobo, daha önce yayınlanan benzeri bilimsel araştırmalara dayanırken, şelalenin hidroelektrik barajı nedeniyle yok olduğuna dair bulguların yoğun olduğunu vurguladı. 

BAKANLIĞA GÖRE ‘TARİHE KARIŞTI’ 

Ülkedeki turizm açısından da önemli bir yeri olan San Rafael Şelalesi, 2 Şubat’tan bu yana kurumuş durumda. Bu bilgi NASA’ya bağlı bir gözlemevi tarafından teyit edilmişti. 

Doğal güzelliğin yok olmasına sessiz kalan Turizm Bakanlığı ise, şelalenin ‘tarihe karıştığını’ ilan etti.