Bir Japon kenti yürürken telefon kullanmayı yasaklamak istiyor

Dünya genelinde artık alışıldık bir hal alan, yürürken telefon ekranlarına kilitlenmek bazen ağır kazalara da yol açabiliyor. Bir Japon kenti bu durumu düzeltmek için, yürürken telefon kullanımını yasaklamak istiyor.

Japonya’nın başkenti Tokyo’nun güney batısındaki Yokohama yakınında bulunan Yamato kentinde belediye meclisine, yürürken telefon kullanımını yasaklayan bir önerge sunuldu. Haziran sonunda bir karar alınması bekleniyor.

AFP’ye konuşan yerel yönetim üyesi Masaaki Yasumi, tedbirin kabul edilmesi halinde “Japonya’da bu yönlü ilk yasak olacağını” kaydetti.

Yasumi, nüfusu kalabalık olan kentte telefon kullanan kişilerin sayısı ve bunla bağlantılı kazalarda patlama yaşandığını belirterek, “Kaçınmak istediğimiz de budur” dedi.

Gelecekteki düzenleme, telefon ekranlarında gözünü ayıramayanlara yaptırım öngörüyor. Yetkililer yasağa saygı için daha çok bilgi kampanyalarına umut bağlıyor. Yasumi “Umarız ki yasak herkesin tehlikelerin bilincine varmasını sağlar” diye belirtti.

Japon telefon operatörü NTT DoComo tarafından 2014’te yapılan bir araştırmada, ekrana bakan yayaların görüş alanının normalden yüzde 95 daraldığı tahmini yapılmıştı. Tokyo’nun merkezindeki kalabalık Shibuya’da 1500 kişinin ünlü bir kavşağı telefona bakarak nasıl geçtiğini anlamak için bilgisayar simülasyonu yapılmıştı.

Sonuçlar, yayaların üçte ikisinin kavşağı engelsiz geçemediğini göstermişti. 446 çarpışma yaşanmış, 103 kişi dövülmüş ve 21 telefon kırılmıştı. Bisiklet sürerken telefon kullanımı nedeniyle yaşanan kazalarda da artış var.