Bisiklet Covid-19’a karşı iyi bir koruma sağlayabilir!

Sosyal mesafenin hakim olduğu bu zamanlarda Fransa’da bisiklet kullanımı, evden en fazla iki kilometre mesafe ile sınırlandırıldı. Almanya’da ise aksine teşvik ediliyor.

Der Spiegel’e göre koronavirüs pandemisine karşı “sosyal mesafe” döneminde toplu taşıma araçları yerine bisiklet kullanımı daha tercih edilebilir bir araç, çünkü “bisiklet kullanıcısı otomatik olarak diğerlerine göre mesafeyi korumakla kalmayıp, farklı yüzeylerle temas yoluyla bulaşma riskini de azaltıyor.”

Dergi bu iddiasını, Fribourg-en-Brisgau üniversite kliniğindeki Cochrane Merkezi’nin eski müdürü Gerd Antes ve Ulm’dan sıtmabilimci Michael Barczok’un açıklamalarına dayandırıyor. Antes, bisikletin “kusursuz bireysel koruma” olduğunu düşünüyor.

Bisikletin ikinci bir avantajının da solunum aygıtı etkisi olarak ifade ediliyor. Hipertansiyon ya da diyabet gibi bir patolojisi olan kişiler açısından bisiklet kullanımı Covid-19’un etkilerini azalttığı kaydediliyor.

Der Spiegel, “Düzenli bir şekilde, hatta düşük bir ritimde bisiklet kullanan, tansiyonunu düşürüyor (eğer hipertansiyon varsa bir puan düşüyor)” diye belirtiyor.

Sağlıklı bisiklet kullanıcıları açısından ise, solunum kaslarının bakımı için çok iyi bir yöntem olarak öne çıkıyor.

Dergi, “Destekli bir ritimle pedal çevirdiğimizde, solunum sistemi iyi oksijenleniyor ve daha iyi nemleniyor” ifadelerini kullanıyor.

Dergi, sıtmabilimci Barczok’un şu sözünü de aktarıyor: “Eğer daha yoğun bir şekilde nefes alırsanız, akciğerlerinizi iyi temizlediğiniz anlamına geliyor. Yani, virüse karşı optimal bir korumadır.”

Dergi, fiziki aktivite yapmaları zor olan kişilere de elektrikli bisiklet öneriyor.