BM’ye göre 2024’e kadar tüm bölgelerde hava sıcaklığı artacak

Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Meteoroloji Örgütü (DMÖ), 2020-2024 döneminde bazı güney okyanus alanları hariç tüm bölgelerde hava sıcaklığı artacak.

DMÖ tarafından yapılan açıklamaya göre 2020 ile 2024 arasındaki tüm yıllarda hava sıcaklığı, sanayi öncesi döneme göre en az 1 derecenin üzerine çıkacak ve +1,5 dereceyi aşacak zirveleri görecek.

İklim koşulları son yıllara nazaran gezegenin yüksek yerleri ve Sahil bölgesinde daha nemli, Güney Amerika’nın kuzeyi ve doğusunda ise muhtemelen daha kuru olacak.

DMÖ, bazı güney okyanus alanları dışında tüm bölgelerde, yakın döneme göre hava sıcaklığının daha yüksek olmasını bekliyor.

Kuzey Atlantik’te daha sert rüzgarlar beklenirken, bunun Batı Avrupa’da daha fazla fırtınaya yol açacağı tahmini yapıldı.

İnsan faaliyetlerinden dolayı gezegenimiz 1850-1900 yıllarından beri en az +1 derece daha fazla ısındı. Bu da beraberinde iklim felaketlerinin çoğalmasını getirdi. Son beş yıllık dönem de bugüne kadarki en sıcak yıllar olarak kayda geçti.

Gelecek beş yıllık dönem içerisinde en az bir yılda hava sıcaklığının sanayi öncesi döneme kıyasla +1,5 dereceyi aşma olasılığı yüzde 20 olarak belirtildi. Beş yılın ortalamasının +1,5 dereceği aşması ise “düşük bir ihtimal” olarak değerlendirildi.

DMÖ Genel Sekreteri Petteri Taalas’a göre bu yıl içerisinde CO2 emisyonlarındaki düşüş, küresel düzeyde hava sıcaklığının artmasından sorumlu görülen atmosferdeki CO2 yoğunluğunu azaltmayacak.

2020 yılında Kuzey Yarım Küre’de karasal yüzeylerdeki hava sıcaklıkları 1981-2010 arası döneme göre 0,8 derece daha yüksek olacak. Tahminlere göre Arktika’daki ısınma ise muhtemelen bu yıl küresel ortalamanın iki katını aşacak.

Taalas, Covid-19 küresel salgınının ağır bir sağlık ve ekonomi krizine yol açtığına işaret ederken, “Ama eğer iklim değişikliği ile mücadele etmezsek, insan sağlığı, ekosistemler ve ekonomiler yüzyıllar boyunca tehdit altında olabilecek” dedi.