Brezilya’da Yerliler salgınla doğal ilaçlarıyla mücadele ediyor

Brezilya’da ırkçı yönetimin en çok dışladığı yerli halklar, Covid-19 salgınıyla da kendi imkanları ve geliştirdikleri ilaç ve tedavilerle mücadele etmeye çalışıyor.

Covid-19 pandemisinin en fazla can aldığı 6’ıncı ülke olan Brezilya, vaka sayılarında ise ABD ve Rusya’dan sonra üçüncü sırada geliyor. Geçtiğimiz yılın başında göreve geldikten sonra Afrika kökenliler, kadınlar ve eşcinsellere karşı söylem ve politikalarıyla bilinen Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, yerliler açısından da benzer profil çiziyor.

Yaşam alanları ülkenin şehirlerinden uzak, Amazon ormanlarının derinliklerinde bulunan birçok yerli ise Amazonas eyaletinde tükenme noktasına gelen sağlık sisteminin eksikliği nedeniyle kendi imkanlarıyla Covid-19 salgınından korunmaya çalışıyor.

ATALARINDAN KALAN DERMANLARI KULLANIYORLAR

Amazonas eyaletinde yaşayan ve nüfusları 13 bini aşan Sateré Mawé kabilesinden yerliler, Amazon nehrini dolaşarak yeni tip korona virüsü semptomlarını tedavi edecek bitkileri arıyorlar.

AFP’ye konuşan yerlilerden André Sateré Mawé, atalarından öğrenerek geliştirdikleri dermanlarla bugüne kadar görülen tüm semptomları tedavi etmeye çalıştıklarını söyledi. André, geliştirdikleri her bir ilacı her bir semptom için ayrı ayrı test ettiklerini belirtti.

Yerlilerin ilaç yapımında kullandıkları bitkiler arasında iltihap tedavilerinde kullanılan carapanauba veya saracura mira gibi malarya tedavisinde kullanılan ağaçların kabukları bulunuyor. Ayrıca limon, mentol, mango, sarımsak, zencefil veya bal katılarak hazırlanan çaylar da tedavilerde kullanılıyor.

Bu çalışmalar kapsamında toplanan ve suda kaynatılan bitkilerden elde edilen çay ve infüzyonlar ihtiyaca göre küçük şişeler veya daha büyük kaplarda saklanıyor.

TEST EDİLMİYORLAR

Yerlilerin kendi imkanlarıyla tedavi yöntemleri geliştirmeleri aslında sistemin kendilerini nasıl yalnız bıraktığını gösteriyor. Örneğin Sateré Mawé kabilesinin yaşadığı köyde şimdiye kadar tek bir test bile yapılmamış ancak köyde bazı kişilerde Covid-19 semptomları görülüyor. Bu kişilerin tedavisi için hazırlanan bitki çayları ve infüzyonlar kullanılıyor.

RESMİ RAKAMLARIN 5 KATI FAZLA ÖLÜM VAR

Öte yandan Covid-19’un Yerliler arasında yayılması ve yaşanan ölümler konusunda resmi veriler ile Yerli temsilcileri arasında ciddi bir uçurum söz konusu. Federal Sağlık Bakanlığı’na göre şimdiye kadar Brezilya’da 270 bin kadar vakaya karşılık 18 bin kadar ölüm gerçekleşti.

Bakanlığa göre, Yerliler arasında şimdiye kadar sadece 371 vaka tespit edilirken, 23 kişi de hayatını kaybetti. Ancak Brezilya Yerli Halklar Derneği (APIB) verilerine göre en az 537 vaka ve 102 ölüm söz konusu.