Burkina Faso’da 2 milyonu aşkın kişi beslenme sorunu yaşıyor

Burkina Faso hükümeti, ülke genelinde iki milyonu aşkın kişinin beslenme güvenliği olmadığını açıkladı.

Burkina Faso, bir yandan kuraklık diğer yandan cihatçı şiddetle boğuşuyor. Bakanlar Kurulu, Haziran-Ağustos ayında 2 milyon 151 bin 970 kişinin ağır beslenme sorunu olacağını açıkladı.

Bakanlar Kurulu 25 milyar FCFA’lık (38 milyon euro) bir destek planı kabul etti.

Tarım Bakanlığı’nın 2019 verileri ile kıyaslandığında, 500 bin dolayında kişinin daha beslenme güvenliğinin ortadan kalktığı görülüyor.

Acil yardım planı en kırılgan olanlara gıda yardımı, tarımsal ve hayvansal üretime destek, kötü beslenen 5 yaş altı çocuklara sahip çıkılması ve temiz su tedariki içeriyor.

Hükümet ayrıca 2020 ile 2019 arasındaki dönemde başta kadınlar, çocuklar ve kırılgan gruplar olmak üzere nüfusun beslenme durumunu iyileştirmeye yönelik çok sektörlü bir besin politikası onayladı.

Ulusal verilere göre ülkede kronik kötü beslenme 2009’da yüzde 35,1’den 2019’da yüzde 25,4’e gerilerken, şiddetli kötü beslenme yüzde 11,9’dan yüzde 8,1’e düştü.

Bu düşüşe rağmen Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği kritik eşiğin altındaki insanların sayısı halen çok yüksek.

Yıllardan beridir Burkina Faso kurak dönemler yaşıyor. 2015’ten beri radikal dinci örgütlerin saldırıları ve toplumlar arası şiddetten dolayı 860 bin dolayında kişinin iç göçe maruz kalması, beslenme sorununu daha da ağırlaştırdı. Ülkenin doğu ve kuzeyi silahlı grupların ihlallerinden en fazla etkilenen bölgeler olarak dikkat çekiyor. Bu bölgelerde 2015’ten beri bine yakın kişi öldü.