Dünyada ikinci bir kişi HIV virüsünden kurtuldu

Son 40 yıldır dünyada on milyonlarca insana bulaşan HIV virüsünden ikinci bir kişinin daha kurtulmayı başardığı duyuruldu.

AIDS hastalığına yol açan HIV virüsünün bulaştığı kişiler, ölene kadar virüsle yaşamak zorunda kalırken, sadece hastalıkla yaşama süresi tedavi sayesinde uzatılabiliyor.

The Lancet HIV adlı dergide yayınlanan araştırmaya göre, Adam Castillejo adlı Venezuela doğumlu bir HIV taşıyıcısında son 30 aydır hiçbir virüs belirtisi görülmedi. Bu kişiye daha önce kök hücre nakli yapıldığı bildirildi.

Castillejo’nun doktorlarından Pr Gupta, söz konusu iyileşmenin tespiti için HIV virüsünün bedende ‘kendini gizleme’ ihtimali olan tüm yerlerinden örnekler alındığını kaydetti.

‘Londra vakası’ olarak adlandırılan bu kişinin HIV taşıyıcısı olup iyileşen ikinci hasta olduğu belirtildi. Daha önce ise Timothy Ray Brown adlı bir ABD vatandaşının 2011 yılı itibariyle iyileştiği duyurulmuştu. Bu kişiye öncesinde kan kanseri tedavisi kapsamında ilik nakli; HIV virüsünün vücutta yer edinmesini engelleyen CCR5 genetik mutasyon taşıyıcısı bir kişinin kök hücrelerinden nakil yapılmıştı.

2018 itibariyle dünyada 38 milyon HIV taşıyıcısı olduğu bilinirken, retroviral tedaviden yararlanabilen kişilerin oranının yüzde 62 olduğu tahmin ediliyor. 2018’de 800 bin kişi AIDS’ten hayatını kaybetmişti.