2018 yılı sonunda başlayan Sarı Yelekliler eylemleri sonrasında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından duyurulan önlemler arasında, ekolojik dönüşümün sivil toplumun önerileriyle gerçekleştirilmesi bulunuyordu. Bu kapsamda ‘150’ler’ adıyla da bilinen ve sivil toplum temsilcilerinin katılımıyla oluşturulan bilinen İklim İçin Yurttaş Konvansiyonu (CCC) bünyesinde çalışmalar başlatılmıştı.
Pazar günü Çevre ve Ekolojik Dönüşüm Bakanı Elisabeth Borne tarafından kabul edilen temsilciler, ekolojik dönüşüme dair 150 öneriyi sunmuştu. Bu önerilerin henüz tüm detayları bilinmezken, Covid-19 salgınının neden olduğu ekonomik krizin de etkisiyle büyük bir ekolojik yatırı planının hazırlanmasında değerlendirileceği öğrenildi.
Öneriler arasında havayolu uçuşlarının sınırlandırılması, yeşil enerjilere yatırım, trafikte daha az yakıt tüketilmesi için hız limitlerinin düşürülmesi, şirketlerin hissedarlarına verilen kar paylarının daha yeşil bir üretim için vergilendirilmesi de bulunuyor.
ÇOK SAYIDA ELEŞTİRİ GELİYOR
Ancak CCC veya diğer adıyla 150’ler tarafından sunulan önerilerin birçoğunun tartışmalara neden olduğu bildiriliyor. Bunlar arasında otoyollardaki hız limitinin saatte 130 kilometreden 110 kilometreye düşürülmesi önerisine karşı çok kısa sürede yüzbinlerce imza toplanmış durumda. Ayrıca ülkenin en önemli elektrik enerji kaynağı olan nükleer santrallere karşı herhangi bir önerinin olmaması eleştiriliyor.
İklimsel değişikliklerle mücadelenin referandum yoluyla anayasal ilke haline getirilmesi yönünde beklentilere rağmen bu tür bir öneriye yer verilmemesi de eleştiriliyor.
İşveren birliklerinin en büyüğü olan MEDEF tarafından önerilerin ‘ciddi bir çalışma ürünü’ olduğu savunulurken, buna havayolu uçuşlarının azaltılması örnek gösterildi.
Önerilere ilişkin açıklama yapan eski çevre bakanlarından Corinne Lepage’a göre, önerilerin fazlalığı nedeniyle herhangi bir karışıklığa yol açmadan ‘konsensüs’ sağlanması gerekiyor.