Fransa'da iklim ve ekoloji için 'acil durum' kabul edildi

Fransa’da Senato, iklim ve ekoloji konularını ‘acil durum’ kapsamına alan yasa tasarısını kabul etti.

Fransa’da parlamentonun üst kanadı olan Senato’da yapılan oylamada, hükümetin enerji politikalarında iklim ve ekolojik dengelere öncelik vermesini zorunlu kılacak tasarı kabul edildi.

Ulusal Meclis’te ana muhalefet olan sağcı Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Senato’daki oylama, açık olarak yapıldı. Tüm senatörlerin destek verdiği yasa tasarıyla, iklim ve ekoloji konularında ‘acil durum’ olduğu ve buna göre politikaların belirlenmesi öngörülüyor.

Hükümetin enerji ve iklim politikalarına ilişkin yasa tasarısının birinci maddesinde yer alan ifadede, ‘iklim ve ekolojide acil durum’ olduğu kabul ediliyor. Yasa tasarısının bu maddesinde ayrıca 2050 yılına kadar karbondioksit (CO2) salınımlarını ülkenin ormanlar veya topraklarının emebileceği düzeye getirilmesine, yani ‘nötrleştirme’ ilkesine yer veriliyor. Buna göre, karbondioksit başta olmak üzere küresel ısınmaya yol açan sera etkili gazların 1990 yılına oranla en az 6 kat azaltılması hedefleniyor.

Yasa tasarısı, 2030 yılına kadar petrol, kömür ve gaz gibi fosil enerji türlerinin tüketiminin yüzde 40 oranında düşürülmesi hedefi de getiriyor. Bu hedef daha önce yüzde 30 olarak belirlenmişti.

SOLUN DAHA YÜKSEK HEDEF BELİRLEME ÇABALARI KABUL GÖRMEDİ

Senato’daki oylamada Sosyalist Parti (PS) ve Fransa Komünist Partisi (PCF) üyesi senatörlerin gaz salınımları hedeflerini daha yukarı çekme yönündeki önergeleri ise kabul edilmedi. Sol partilere üye senatörler, sera etkili gazların 2050’ye kadar 1990 düzeyinden 8 kat az olması hedefini savundu.

Ancak buna rağmen tasarı, hidroelektrik santrallerinden elde edilecek elektriğin 2028’e kadar 27,5 gigawatt; denizlerdeki sabit veya yüzen rüzgâr türbinlerinden 2024’e gelindiğinde en az yıllık 1 gigawatt ve biyogaz kaynaklı elektriğin toplama oranının ise yüzde 8 oranına yükseltilmesini öngörüyor.