Fransa’da kilisedeki cinsel saldırı boyutları çok daha fazla

Fransa’da Kilise’de 1950’li yıllardan bu yana yaşanan sübyancılık (pedofili) skandalının mağdurlarının sayısının bilinenden en az 3 kat daha fazla olduğu bildiriliyor.

Fransa Katolik Kilisesi’nde yaşanan pedofili skandalını araştırmak amacıyla görevlendirilen bağımsız araştırma komisyonunun elde ettiği yeni sonuçlar açıklandı.

Komisyon, geçtiğimiz yılın haziran ayında toplamda en az 3 bin çocuğun cinsel saldırıya kalmış olabileceği tahmininde bulunmuştu. Ancak dün açıklama yapan komisyon başkanı Jean-Marc Sauvé, bu sayının gerçeği tümüyle yansıtmadığını vurguladı.

“Bu sayının en az 10 bini bulması ihtimal dahilindedir” diyen Sauvé, çalışmalarının halen devam ettiğine dikkat çekti.

Bazı Katolik kuruluşları ve dini cemaatlerinde az sayıda da olsa bir ‘istismar sistemi’ oluşturulduğunu belirten Sauvé, bunun ise aydınlatabildikleri cinsel saldırı vakalarının bir kısmı için geçerli olduğunu belirtti.

Çocuk istismarına dair bağımsız komisyon, birçok skandalın gün yüzüne çıkması ardından 2018 yılında Başpiskoposluk ve çok sayıda dini kuruluş tarafından oluşturulmuştu. Toplum genelinde eşantiyon yöntemiyle yapılacak bireysel mülakatların yanı sıra farklı arşivlerin incelenmesini de üstlenen komisyon, çalışmalarının detaylı sonuçlarını Eylül ayında yayınlayacak.