Grönland hükümeti tüm petrol aramalarına son verdi

Grönland'ın yeni hükümeti, bu geniş Arktika bölgesinde petrol aramalarına kesin bir yasak getirdiğini duyurdu. Hükümet daha önce uranyum iletilmesini de bloke etme kararı almıştı.

Danimarka Özerk Bölgesi yürütmesi, "mevcut petrol stratejisini askıya almaya ve Grönland'da gelecekteki petrol araştırmalarını sona erdirmeye karar verdi.”

Hammadde Bakanı Naaja, "Bu mantıklı bir adım, çünkü hükümet iklim krizini ciddiye alıyor. Karar aynı zamanda, doğamızın yararına, balıkçılığımızın yararına ve ekonomimizi gerçek potansiyellere odaklamak için alındı” dedi.

Güney Grönland'da tartışmalı bir uranyum ve nadir toprak madeni projesini merkeze alan bir kampanyanın ardından, Nisan ayı başlarında sol görüşlü çevreci parti yerel seçimleri kazanarak Başbakan Mute Egede'nin iktidara gelmesine yol açmıştı.

Büyük petrol ve gaz projeleri Kuzey Kutbu'nun başka yerlerinde (Rusya, Alaska, Norveç gibi) operasyonel veya geliştirme aşamasındayken, Grönland'da petrol aramaları son yıllarda zaten durma noktasına gelmişti. Alınan son karar büyük ölçüde sembolik değere sahip.

Yerel hükümet şu anda seçim vaadine uygun olarak Grönland'da uranyum arama ve işletmesini yasaklayan bir yasa tasarısının kabul edilmesi için istişarelerde bulunuyor.

Kutup bölgesi Grönland sağlam bir balıkçılık sektörüne güvenebilse de iki yakasını bir araya getirmek için büyük ölçüde Danimarka sübvansiyonlarına bağımlı olmaya devam ediyor.

Hammadde çıkışlı yeni kaynaklar, 2 milyon km2'den fazla bir alanda yalnızca 56.000 nüfusa sahip bu devasa Arktika adasının bağımsızlığını kolaylaştıracak gibi görünüyor.

Ayrıca bölgenin yeni yürütmesi, uranyum ve petrol dışındaki diğer madencilik projelerine kapıyı kapatmadı.