Hakkari’de arı katliamı   

Kuzey Kürdistan yaşanan savaş nedeniyle Türk devletinin kullandığı kimyasal silahlar, milyonlarca bal arısının ölmesine neden oldu.

Başta Hakkari kenti olmak üzere bölge illerinde arıcılık yapanlar, süren savaş nedeniyle dağlarda ve kırsal kesimlerde kullanılan kimyasal silahlar nedeniyle milyonlarca arının öldüğünü ve iki yıldır arıcılıkta hiçbir verim alamayıp zarar ettiklerini söylüyor.

Hakkari, Van, Ağrı, Bitlis ve diğer kentlerin dağlarında, vadilerinde ve yaylarında yüzlerce yabani hayvan ve binlerce bitki çeşidi bulunuyor. Zengin bir doğaya sahip Kuzey Kürdistan kentlerinde, arıcılık halkın geçim kaynakları arasında yer alıyor. Bölge halkının yanı sıra, Ordu, Gümüşhane, Rize ve diğer Türk kentlerinden de yüzlerce arıcı Kürdistan kentlerine geliyor. Hakkari, Van ve Bitlis coğrafyasında kendine özgü binlerce bitki türü nedeniyle elde edilen bal, hem Kürdistan’da hem Türkiye’de tercih ediliyor. Son iki yıldır arıcılık yapılamaz hale geldi. Başta Hakkari olmak üzere birçok Kuzey Kürdistan kentinde iki yıldır milyonlarca bal arısının öldüğü ortaya çıktı. Bölge illerinde arıcılık yapanlar, zarar ettiklerini söylüyor.

Hakkari’nin Şemdinli ilçesindende yıllardır arıcılık yapan bir yurttaş, binlerce bal arısının öldüğünü; yaklaşık iki yıldır bir gelir elde edemediğini belirtti. Arıcı, şöyle konuştu: “Şemdinli balı, büyük rağbet görüyordu ama son iki yıldır arılarımız birden ölmeye başladı. Çok büyük zarara uğradık. Arılarımızın ölmesi nedeniyle geçen yıl ve bu yıl bal üretimi yapamadık. Arılarımızın ölmesinin nedenini, dağlarda kullanılan bombalara bağlıyoruz. Arılarımızın birden ölmesinin başka bir açıklaması olamaz.”