Hava kirliliği azalınca binlerce hayat kurtuldu

Covid-19 pandemisine karşı mücadele çerçevesinde alınan tedbirler hava kirliliğinin de azalmasına neden oldu. Bu azalma ile Avrupa’da 11 bin ölümün önlendiği tahmin ediliyor.

Evde kalma tedbirleri Avrupa ekonomisinin büyük oranda yavaşlamasına, kömürden gelen elektrik üretiminin yüzde 40 ve petrol tüketiminin üçte bir oranında düşmesine neden oldu.

Enerji ve havaya ilişkin araştırma merkezi CREA’ya göre bunun sonucu olarak havadaki zehirli bir gaz olan azot dioksit (NO2) yoğunluğu yüzde 37 oranında, en zehirli büyüklük olan PM2.5 çaplı ince partiküller ise yüzde 10 oranında azaldı.

CREA’nın araştırmasına göre Avrupa genelinde 11 bin hayat, hava kirliliğinin azalması sayesinde kurtuldu. En fazla ölümün önlendiği ülkeler şöyle sıralandı: Almanya (2083 ölüm önlendi), Birleşik Krallık (1752), İtalya (1490), Fransa (1230) ve İspanya (1081).

Hava kalitesinin iyileşmesinin sağlık üzerindeki başka etkileri de önleyebileceği belirtildi. Örneğin, çocuklarda 6 bin yeni astım vakasını ve astım krizleri nedeniyle acil servislere 1900 kişinin gitmesini önledi.

Koronavirüs pandemisi, dünyanın başka yerlerinde de benzer etkilerde bulundu. Çin’de NO2 ve PM2.5 sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 40oranında düştü. Buradan hareketle Çin’de de çok sayıda ölümün önlendiği tahmin ediliyor.

Geçen ay yayınlanan bir rapora göre hava kirliliği insan yaşamından ortalama 3 yıl götürüyor ve her yıl 8,8 milyon kişinin erken ölümüne neden oluyor.