Hava kirliliği: Her yıl 9 milyon erken ölüm

Tüm dünya korona virüs salgınıyla mücadele ederken, hava kirliliği yılda 9 milyon kişinin erken ölümüne neden oluyor.

Cardiovascular Research adlı kalp ve damar hastalıklarına yönelik dergide yayınlanan araştırmaya göre, özellikle şehirlerde ve sanayi bölgelerinde yoğunlaşan hava kirliliği milyonlarca kişinin erken ölümüne yol açıyor.

Araştırmaya göre, hava kirliliği nedeniyle dünyada her yıl 8,8 milyon kişi yaşama daha erken veda ediyor. Kirlilik bireylerin ortalama yaşam süresini 3 yıl kadar düşürüyor.

SITMA, AİDS, ALKOL KULLANIMINDAN DAHA ERKEN ÖLDÜRÜYOR

Araştırmada hava kirliliğinin yol açtığı erken ölümler diğer hastalıklar ve diğer ölüm nedenleriyle karşılaştırıldı. Buna göre, hava kirliliği nedeniyle erken ölümler sıtmaya oranla 19 kat daha fazla iken, AIDS’e oranla 9 kat daha fazla. Alkol kullanımı nedeniyle kaydedilen erken ölümler ise, hava kirliliğinden kaynaklı ölümlerin sadece üçte biri kadar.

Araştırmaya göre, hava kirliliğinden kaynaklı ölümlerin yarıya yakınını kirliliğin yol açtığı kalp ve damar hastalıkları oluşturuyor. Akciğer hastalıkları, diyabet veya hiper tansiyon gibi hastalıklar da hava kirliliğinden kaynaklı ölüm nedenleri arasında. Akciğer kanseri ise sadece yüzde 6 ile hava kirliliğinin yol açtığı hastalıklar arasında son sıralarda.

ASYA’DA 4 YIL KADAR ERKEN ÖLDÜRÜYOR

Dünya çapında yapılan araştırmanın en dikkat çekici boyutu ise, ülkeler arasındaki erken ölümlerin farklılık göstermesi. Çin’de hava kirliliğine maruz kalanların ortalama 4,1 yıl daha erken öldükleri tespit edilirken, Hindistan 3,9 yıl ve Pakistan 3,8 yıl ile önde geliyorlar.

UTTAR PRADESH’TE 8,5 YIL

Hava kirliliğinin en fazla olduğu bölgeler ise yine Asya’da. Hindistan’da 200 milyon nüfuslu Uttar Pradesh eyaletinde hava kirliliği bireylerin ortalama yaşam süresinin 8 yıl kısalmasına neden oluyor.

Çin’in Hubei eyaletinde hava kirliliği nedeniyle erken ölüm süresi 6 yıl iken, Çad, Sierra Leone, Orta Afrika Cumhuriyeti, Nijerya ve Fildişi Sahili gibi ülkelerde 4,5 ile 7,3 arasında erken ölümler yaşanıyor.

5,5 MİLYON ÖLÜM ENGELLENEBİLİR

Araştırmada yer alan uzmanlardan Thomas Münzel’e göre, hava kirliliği kaynaklı ölümlere yol açan olguların başında halen petrol gibi fosil yakıtların yoğunlukla kullanılması geliyor. Bu oranın gelişmiş ülkelerde yüzde 80 olduğunu kaydeden Münzel, temiz enerjilere geçilmesiyle dünya genelinde her yıl 5,5 milyon kişinin erken ölümünün önlenebileceğinin altını çizdi.