HDP: Türkiye artık su fakiri bir ülke

HDP Ekoloji Komisyonu, "Türkiye artık su fakiri bir ülke, su politikaları gözden geçirilsin" dedi. HDP, su faturalarının ertelenmesini de istedi.

HDP Ekoloji Komisyonu eş sözcüleri Menekşe Kızıldere ve Naci Sönmez, bugün yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin su politikasının tehdit içerdiğine dikkat çekti.

'SU POLİTİKASINDA CİDDİ ADIMLAR ŞART'

"Birleşmiş Milletler, her yıl devletlere su politikalarını gözden geçirmelerini hatırlatmak amacıyla 22 Mart’ı Dünya Su Günü olarak ilan etmiştir" hatırlatmasının yapıldığı açıklamada,  "Türkiye kişi başına düşen yıllık  1519m3 su ile ‘su fakiri’ bir ülke" denildi. Bu rakam, Türkiye’nin 'su fakiri' bir ülke olduğunu ve su politikalarında ciddi adımlar atılması gerektiğini ortaya koymaktadır. Türkiye, 'su fakiri' bir ülke olmasına karşın kişi başına su tüketiminde dünyada 7’nci sırada yer almaktadır" denildi.

'HESABI VERİLMELİ'

Açıklamada, "Devlet kirletilen ve yok edilen su varlıkların hesabını yurttaşa vermelidir" ifadesi kullanılırken, şöyle devam edildi:
"Yerel yönetimler, vergi aldıkları yurttaşlarına içilebilir temiz su sağlamak durumundadır. Fakat Türkiye’de birçok kentte musluktan akan su içilemezken yurttaşlar, içme suyu için şirketlere ödeme yapmaktadır. Bu suyun ticarileştirilmesidir. Musluktan akan suyun içilebilir olması sağlanmalıdır."
HDP, "Korona Pandemisi nedeniyle su faturalarının tahsili ertelenmelidir" dedi.