HDP: Türkiye'de ekolojik yıkım büyüyor

HDP, Türkiye'de Dünya Çevre Günü'nün kutlanamayacağını belirterek, "Çevreye ve doğaya saldırılar artıyor" dedi.

HDP Ekoloji Komisyonu eş sözcüleri Menekşe Kızıldere ve Naci Sönmez, Dünya Çevre Günü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı.

'TÜRKİYE İÇİN TABLO VAHİM'

"Ekolojik yıkımlar karşısında verilen mücadeleleri andığımız bugünde süreç boyunca yaşanan gelişmeleri ele aldığımızda Türkiye için gördüğümüz tablo vahimdir" vurgusunun yapıldığı açıklamada, "Hızla bir krize doğru sürüklenen doğal varlıklarımız ve ekolojik ihtilafların olduğu bölgelerdeki halkımızın sosyal, kültürel ve ekonomik yaşamı tehdit altındadır. Sermaye grupları güçlenirken halkımız yoksullaşmakta ve ekolojik sistemlerle bütünlük içinde kurdukları yerel yaşamları bozulmaktadır. Enerji, madencilik, inşaat sektörlerini ve sermayedarları koruyan politikalar biyoçeşitliliği, su varlıklarını, kültür- tarih varlıklarını, tarımı, hayvancılığı, ormanları metalaştırıp sermayenin emrine sunmaktadır. Bunun karşısında duran halk iradesi ise ezilmeye çalışılmaktadır" denildi.
Koronavirüs salgınıyla birlikte Türkiye'de doğaya ve yerel halkın sosyal, ekonomik ve kültürel yaşamına dair saldırıların arttığına dikkat çeken HDP, ekolojik yıkımların derlendiği bie rapor da hazırladı.