HRW, virüs çocuklarda daha az şiddette semptomlara ve daha düşük oranlarda ölüme yol açsa da, koronavirüs etkisinin en genç nüfus üzerinde “yıkıcı” olabileceğini belirtti.
1,5 MİLYARI AŞKIN ÇOCUK OKULA GİDEMİYOR
Evde kalma kuralları nedeniyle 1,5 milyarı aşkın çocuğun okula gidemediğini hatırlatan HRW, iş ve gelir kaybının çocukların çalışma, cinsel sömürüye maruz kalma, çocuk yaşta hamilelik, çocuk evlilikleri ve şiddet riskini arttırabileceğinin altını çizdi.
Örgütün çocuk hakları bölümü sorumlusu Joe Becker, “Covid-19 krizinin çocuklar için oluşturduğu risk çok büyüktür” dedi.
HÜKÜMETLER HAREKETE GEÇMELİ
Becker, “Hükümetler pandemi sırasında çocukları korumak için acilen harekete geçmeli, ama aynı zamanda bugün aldıkları kararların kriz sona erdiğinde çocuk haklarına daha iyi saygı göstereceğini göz önüne almalı” vurgusunda bulundu.
HRW’ye göre pandemiden önce zaten 152 milyon çocuk, “çocuk işçiliğinden” etkilenirken, bunlardan 73 milyon tehlikeli işlerde çalıştırılıyordu.
TEKNOLOJİK YARDIM, MADDİ YARDIM, TEDAVİYE ERİŞİM...
Hükümetleri bu soruna karşı derhal harekete geçmeye çağıran HRW, özellikle eğitimin devamı için teknolojik yardımlar, düşük gelirli ailelere ekonomik destek, temel ve hayati sağlık bakımına erişimin devamlılığı ile yedim kalan çocukların belirlenmesini talep etti.
HRW, “Covid-19 krizine karşı insan haklarına saygı gösteren bir yanıt verilmesi, potansiyel olarak derin etkileri olan hasarları yatıştıracağı gibi, uzun vadede çocukların yararına olacaktır” dedi.