INALCO'da Kürtçe öğretmen kursu başlayacak

Fransa’da Doğu Dilleri ve Uygarlıkları Ulusal Enstitüsü (INALCO) bünyesinde, Kürtçe öğretmen açığını gidermek amacıyla 30 saat Kürtçe online ders verilmesi için sunulan proje kabul edildi.

Avrupa Kürdistan Öğretmenler Birliği'nin (YMK), uzun zamandır yaşanan Kürtçe öğretmen sorununu gidermek için Sorbonne Paris Cité Üniversitesi’nin kurucularından INALCO’ya bir proje sundu. Kürtçe kurs projesi kabul edildi.

YMK Başkanı Abdulkadir Ulumaskan, kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, Avrupa'da eğitim gören gençlere katılım çağrısında bulundu.

Ulumaskan, "Kürtçe ve Soranice bilen üniversiteli gençlerimizin bu fırsatı değerlendirmelerini ve Kürtçe öğretmen açığını kapatmada rol oynamalarını bekliyoruz. Şu ana kadar 20 arkadaşımız bu kursa katılmak için bize başvurmuştur" dedi.

'SERTİFİKA ÖNEMLİ REFERANS OLACAK'

YMK Başkanı şu bilgileri verdi: "Bu kurs C2 sertifikası düzeyindedir. Öte yandan Kürtçe için verilecek Pedagojik Formasyon Sertifikası önemli bir referans olacaktır. Kürtçe öğretmenliği ve tercümanlık yapmak isteyenler için önemli bir fırsattır. Avrupa düzeyinde özellikle Almanya‘da Kürtçe öğretmen açığımız oldukça fazla. Bu sertifikayı alan herkesin Kürtçe öğretmeni olacağı garantisini kimseye veremeyiz. Bu karar, ülkelerin eğitim kurumlarının inisiyatifine bağlı bir durumdur. Fakat şunu söyleyebiliriz ki Sorbonne Üniversitesi dünyada tanınmış bir üniversitedir."

TEKNİK DETAYLAR

Ulumaskan, internet üzerinden verilecek kurşun teknik detaylarına ilişkin de şöyle dedi:

"İnternet üzeri online yapılacak ve toplam 30 saat verilecek. Intensiv bir kurs olacaktır. 06.07.2020 ve 10.07.2020 tarihleri arasında 5 gün sürecektir. Her gün 6 saat verilecektir. Kursa katılmak isteyen Kürtçe öğretmen adayları 15.04.2020‘den itibaren 30.04.2020‘a kadar başvurularını YMK‘ye yapabilirler. Kurs sonunda yapılacak sınavda başarılı olanlara Sorbonne Üniversitesi‘ne bağlı INALCO Enstitüsü tarafından Kürtçenin C2 seviyesi ve ders verebilme yeterliliği için Pedagojik Formasyon Sertifikası verilecektir."

ŞARTLAR VE İŞLEYİŞ

-Kursa katılabilmek için Kürt dilinin Kurmanci ve Sorani lehçelerinin belli bir seviyeye kadar bilinmesi gerekiyor. Kursa katılmak isteyenlere dil yeterliliği için sözlü ve yazılı ön test yapılacak. Bu test sonunda başarılı olan öğrenciler ve YMK arasında bir sözleşme yapılacak.

En az Yüksek Okul Mezunu olunması gerekiyor (en az 4 sömestr).

Her aday Kürtçe öz geçmişini yazarak diplomasının kopyasını göndermeli

Dersler 06.07.2020 ve 10.07.2020 tarihleri arasında 5 gün sürecek ve günde 6 saat verilecek. Toplam 30 saat.

Kurs bitiminde 11.07.2020 tarihinde Paris‘te yazılı sınav yapılacak. (Pandemi koşullarının devam etmesi durumunda yüksek ihtimalle sınav online yapılacak.)

Sınavda başarılı olamayanlar için ikinci bir sınav hakkı tanınacak.

Paris'e gidiş geliş masraflarını adayların kendisi karşılayacak.

Kurs ücreti 500 euro. Kurs ücreti aday sayısına göre belirleniyor. Fazla öğrenci olması durumunda kurs ücreti düşecek. Kurs ücreti üniversitenin hesap numarasına gönderilebilecek. Ücretlerin ne zaman gönderileceği sonradan adaylara bildirilecek.

Kurstaki ders konuları ise şöyle:

Kürt dili ve edebiyatı (Kurmanci ve Sorani)

Metodoloji (Kurmanci)

Didaktik (Kurmanci)

Pedagoji (Kurmanci)

BAŞVURU İÇİN İLETİŞİM ADRESİ

YMK E-Mail: ı[email protected]

Tel. 0157 77066113

Tel. 0176 72509932

Tel. 0176 84305690