Kamboçya da ‘dünyanın çöplüğü’ olmak istemiyor
Batılı ülkelerin ‘çöplüğü’ imajından kurtulmak isteyen Asya ülkelerinden Kamboçya da, kaçak yollarla ülkeye sokulan binlerce ton plastik çöpü geri göndereceğini duyurdu.
Batılı ülkelerin ‘çöplüğü’ imajından kurtulmak isteyen Asya ülkelerinden Kamboçya da, kaçak yollarla ülkeye sokulan binlerce ton plastik çöpü geri göndereceğini duyurdu.
Birçok Avrupa ülkesinin yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Kanada da geri dönüşümün masrafından dolayı plastik çöplerini Asya ülkelerine gönderiyor. Bu ülkelerden olan Kamboçya’da hükümet, özellikle illegal olarak ülkeye sokulan plastiklere savaş açtı.
Ülkeye ithal edilen plastik çöplere ilişkin bir açıklama yapan Kamboçya Çevre Bakanlığı Sözcüsü Neth Pheaktra, kaçak yollarla getirilen plastikleri geri gönderme kararı aldıklarını duyurdu. Sözcü, ABD ve Kanada’dan getirilen bin 600 ton plastik çöpün geri gönderilmesi için prosedürün başlatıldığını belirtti.
Kaçak olarak getirilen çöplerin Salı günü yapılan bir kontrol operasyonu sırasında Sihanoukville limanında bulunduğu öğrenildi. Ele geçirilen 83 konteynerin 70’inin ABD’den geldiği de verilen bilgiler arasında.
GÜNEYDOĞU ASYA ÜLKELERİ ‘ÇÖPLÜK’ OLARAK ANILMAK İSTENMİYOR
Dünya Doğa Fonu (WWF) verilerine göre, her yıl dünyada 300 milyon ton plastik üretilirken, büyük bir kısmı ya çöplüklere ya da okyanuslara atılıyor.
Son yıllarda Çin başta olmak üzere Güneydoğu Asya ülkelerinin gelişmiş ülkelerdeki plastik çöpleri geri dönüştürmek üzere aldıkları biliniyor. Ancak Çin, geçtiğimiz yıl aldığı bir kararla çöp ithalatına son vermişti.
Çin’in kararı ardından birçok bölge ülkesi bu sektöre el atmıştı. Fakat bu ülkelerden olan Malezya da Mayıs ayında aldığı bir kararla yüzlerce tonluk plastik çöpü ‘Tüm dünyanın çöplüğü olmamak’ adına geri göndermişti. Son olarak Filipinler de Kanada’dan gönderildikten sonra yıllarca ülkede kalan plastik çöpleri geri gönderme kararı almıştı.