Kanada’da yoksulluk tek ebeveynli haneleri vuruyor

Dünyanın en büyük 10’uncu ekonomisi olan Kanada’da en az 3,2 milyon kişi halen yoksulluk sınırı altında yaşarken, yoksulluk özellikle tek ebeveynli hanelerde yaşayan çocuklar arasında 5 kat daha fazla.

Kanada istatistik kurumu ‘Statistique Canada’ tarafından yayınlanan son verilere göre, 37 milyon nüfuslu ülkede 2018 itibariyle yoksulluk oranı yüzde 8,7’de. Bu ise 2017’ye oranla yoksulluk oranının 0,8 puan azaldığı anlamına geliyor.

ÇOCUK YOKSULLUK ORANI DÜŞMEDİ

2018 yılında yapılan gelir vergisi bildirimlerine dayandırılan verilerde, çocuklar arasındaki yoksulluk oranının ise önceki yıla oranla aynı kalarak, yüzde 8,2 olduğu belirtildi. Ancak yoksulluğun tavan yaptığı ve çocuk yoksulluğunun yüzde 15’e ulaştığı 2012 yılına oranla yarı yarıya azalmış olmasına dikkat çekildi.

TEK EBEVEYNLİ HANELERDEKİ ÇOCUKLARDA 4,5 KAT DAHA FAZLA

Bu verilere göre ülke genelinde yoksulluk sınırı altında yaşayan çocukların sayısı 566 bin olarak gerçekleşti. Ancak özellikle tek bir ebeveynin olduğu hanelerde yaşayan çocuklardaki yoksulluk oranının iki ebeveynli hanelere oranla 4,5 kat daha fazla olduğu görülüyor.

Verilere göre, çift ebeveynli hanelerde yaşayan çocukların yüzde 5,8’i yoksulluk sınırı altında iken, sadece bir ebeveynin olduğu hanelerde yaşayan çocuklar arasında yoksulların oranı yüzde 26,2 olarak gerçekleşti.

HESAPLAMA METODU DEĞİŞTİ: YOKSULLUK DAHA FAZLA

Statistique Canada’nın verilerinde dikkat çekilen bir diğer nokta ise, yoksulluk sınırına dair hesaplamanın yönteminin değiştirilecek olması. Yayınlanan son verilerde hanelerin gelir beyanlarına göre yoksulluk hesaplanırken, 2019 yılında kabul edilen bir yasayla hanelerin veya bireylerin asgari iyi bir yaşam sürmeleri için gerekli olan harcamalar baz alınarak hesaplama yapılacak. Yeni metodun devreye girmesiyle 2018’deki çocuk yoksulluk oranının yüzde 11 olacağı belirtiliyor.