Kriz sonrası ‘Yeşil Avrupa’ çağrısına destek büyüyor

Koronavirüs pandemisi ardından “yeşil bir Avrupa ittifakı” için yapılan çağrıya destek büyüyor.

Bakanlar, Avrupa parlamenterleri, sivil toplum örgütleri, düşünce kuruluşları ve şirket yöneticilerinden oluşan 180 dolayında kişi, ortak bir açıklama ile koronavirüs krizi ardından “Yeşil canlanma için Avrupa ittifakı”na çağırdı.

Bir çok Avrupa gazetesinde yayınlanan ortak bildiriye, liberal ve merkezci gruptan Avrupa Parlamentosu Çevre Komisyonu Başkanı Pascal Confin öncülük etti.

İttifak, “kriz sonrası yeşil yatırım planları” düşünmeye çağırırken, yeniden canlanma ve dönüşüm planlarının oluşturulma süreçlerine katılmak istiyor.

İmzacılar, “İttifak, gerekli yatırım çözümlerini önermeyi taahhüt eder ve kriz sonrası iklim için, ekonominin canlandırılması yapılan angajmanların saffındadır” dedi.

Bildiri, Le Monde (Fransa), La Libre Belgique (Belçika), Corriere della sera (İtalya), Publico (Portekiz), SEM (Slovakya), Politico, El Diario (İspanya) gazetelerinde yayınlandı.

Renew Europe, Yeşiller/Avrupa Özgür İttifakı, Sosyal-Demokratlar, sağcı Avrupa Halk Partisi’nden 79 Avrupa parlamenteri, aralarında L’Oréal ve Ikea’nın da olduğu 39 şirket patronu ve 28 şirket derneği, Avrupa Sendikalar Konfederasyonu ile 11 ülkenin bakanı, 7 sivil toplum örgütü ve 6 düşünce kuruluşu, bildiriye imza attı.

Bildiride, “Eğer ekonomiyi yanlış yönde canlandırırsak, iklim krizi duvarına doğru daha hızlı gideceğiz. Bu nedenle, yeşil bir canlanmak için enerjileri bir araya getiriyoruz” denildi.