Madagaskar’ı vuran açlık küresel ısınmadan kaynaklanıyor!
Dünya Gıda Programı (WFP) insan kaynaklı küresel ısınmanın, Madagaskar'ı vuran kıtlığın nedeni olduğu konusunda uyardı.
Dünya Gıda Programı (WFP) insan kaynaklı küresel ısınmanın, Madagaskar'ı vuran kıtlığın nedeni olduğu konusunda uyardı.
Madagaskar'daki WFP müdür yardımcısı Aduino Mangoni, adanın güney yarısını 40 yıldır benzeri görülmemiş bir kuraklığın vurduğunu ve 30 bin kişinin kıtlıktan etkilendiğini kaydetti.
Aduino Mangoni, Cenevre'de videokonferans yoluyla verdiği brifingde 1,3 milyondan fazla insanın da akut yetersiz beslenme sorunu yaşadığını kaydetti.
Mangoni’ye göre bu kıtlık, insan faaliyetlerinin yol açtığı küresel ısınmanın neden olduğu ilk kıtlık özelliğini taşıyor.
Bunun aynı zamanda "dünyadaki iklim değişikliğiyle bağlantılı tek kıtlık" olduğunu ifade eden Mangoni, Yemen, Güney Sudan ve Etiyopya'nın Tigray bölgesini vuran kıtlıkların tümünün çatışmalardan kaynaklandığını vurguladı.
Yakın zamanda bölgeye yaptığı bir gezi sırasında bir beslenme merkezinde tanık olduğu "bir deri bir kemik kalmış" çocukları anlatan Mangoni, "Durum çok endişe verici" dedi.
Ülkede bir sonraki hasat ancak altı ay içinde gerçekleşebilecek. O zamana kadar durumun daha da kötüleşeceği uyarısı yapılıyor. 110 bini şiddetli veya akut formda olmak üzere 500 bin çocuk yetersiz beslenme sorunu yaşıyor.
Uluslararası Af Örgütü'nün yakın zamanda açıkladığı bir raporuna göre, adanın güney ucunda, nüfusun yüzde 91'i yoksulluk içinde yaşıyor ve kuraklık, ailelerin hayatta kalmak için bağımlı olduğu tarım ve balıkçılık alanındaki üretim kapasitelerini yok etti.