Mikro plastikler kutupların erimesine etki ediyor

Dünya üzerinde doğaya salınan plastiklerin önemli bir bölümü hava yoluyla okyanuslara kadar ulaşırken, mikro plastiklerin kutuplardaki erimeye dahi etkide bulunduğu savunuluyor.

Her yıl üretimi giderek artan ve hammaddesi petrol olan plastiklerin milyonlarca tonu doğaya atılıyor. Bu plastiklerin önemli bir kısmı akarsular yoluyla denizlere ve okyanuslara kadar ulaşıyor.

Ancak yapılan bir araştırmaya göre, doğrudan havadan okyanuslara ulaşan mikro plastik parçacıklarının da en az nehirlerden okyanuslara kadar ulaşanlar kadar olduğu sonucu çıktı.

YILDA ORTALAMA 50 BİN TON

Nature Communications dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, sadece araç trafiğinden kaynaklı olarak her yıl 40 bin ila 100 bin ton arasında plastik parçacığı okyanuslara kadar ulaşıyor. Bu miktarın kesin olmamakla birlikte yaklaşık 50 bin ton olabileceği sonucuna ulaşıldı. Akarsulardan okyanuslara dökülen plastik parçacıklarının miktarı ise yıllık 65 bin ton civarında.

Havaya karışan plastik parçacıklarının büyük bir kısmının ise araç lastiklerinin aşınmasından kaynaklandığı belirtiliyor.

ARKTİK’TEKİ ERİMEYE ETKİSİ OLABİLİR

Araştırma kapsamında yapılan değerlendirmede, havaya karışan plastik parçacıklarının önemli bir kısmının Kuzey Kutbu’na ulaştığına dikkat çekiliyor.

Uzmanlar, bunun güneş ışınlarının daha fazla çekilmesine etkisi olabileceğini varsayıyor. Zira kutuplardaki beyaz rengin güneş ışınlarını daha az çektiği biliniyor. Ancak özellikle siyah renkteki araç lastikleri ile diğer koyu renkli plastiklerden kaynaklanan parçacıkların kutuplara birikmesiyle güneş ışınlarının daha fazla yansımasına ve erimenin hızlanmasına neden oluyor.