Ortadoğu’da doğa ve kentler maske ve eldivenlerle kirletiliyor
Ortadoğu’nun bir çok ülkesinde yeni koronavirüse karşı kullanılan maske ve eldivenlerin sokaklara atılması doğayı ve kentleri kirletiyor, tehlike saçıyor.
Ortadoğu’nun bir çok ülkesinde yeni koronavirüse karşı kullanılan maske ve eldivenlerin sokaklara atılması doğayı ve kentleri kirletiyor, tehlike saçıyor.
Lübnanlı fotoğrafçı Omar Frangieh, kendi etrafında maske ve plastik eldivenlerin yerlere atıldığını gördü. Bu nesnelere ilişkin 200’ü aşkın fotoğraf çeken Frangieh, Facebook sayfasında “Beyrut’un işgalcileri” başlığı altında bir albüm oluşturdu.
Ortadoğu’nun tüm ülkelerinde yeni koronavirüse karşı korunmak için maske ve eldiven talebi arttı. Bu “işgalciler” genellikle tek kullanımlık olduğu için kullanıcılar tarafından bazen yere atılıyor.
AFP’ye konuşan Frangieh, “Temel endişe, bu koruma malzemelerinin Beyrut sokaklarını kirleterek bir sağlık problemi haline gelmesidir” diyor.
Bilimsel araştırmalara göre virüs temel olarak insanların öksürmesi, konuşması veya esnemesinden çıkan damlacıklar yoluyla bulaşıyor, ama virüs bazı yüzeylerde de günlerce yaşayabiliyor.
Sokaklarda maske ve eldivenleri toplamakla görevli kişilere virüs bulaşma ihtimali var.
AFP’ye göre Suudi Arabistan’da da bazı süpermarketler atımlık eldivenleri zorunlu kılıyor. Tüketicilerin bir kısmı da işleri bittiğinde eldivenleri araç parkına atıyor.
Bir yandan Suudi Arabistan’daki eczaneler maske ve eldiven kıtlığı yaşarken, diğer yandan bu koruma malzemelerinin gerçek etkisi üzerine tartışmalar devam ediyor.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre elleri düzenli bir şekilde yıkamak daha yararlı. Sıkıntı yaşayan ülkeler, bez maskeye yönlendiriyor. Amerikan hastalıkları önleme merkezi de vatandaşları bez maskeler kullanmaya, atımlık versiyonlarını sağlıkçılar ve salgında ön saflarda olan diğer işçilere bırakmaya çağırıyor.
İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi’nde genellikle sürekli kirletilen plajda bu kez yeni “işgalcilerle” dolmuş durumda.
Bir rüzgar eşliğinde bu materyaller deniz suyuna karışıyor. Dönüştürülemeyen plastik eldivenlerin suda çözülmesi yılları alabileceği gibi, deniz flora ve faunasını da tehlikeye atabilir.