Pandemi zamanında Ramazan ayı: Toplu iftar yok, teravih yok

Müslüman alemi bu yıl Ramazan ayını Covid-19 pandemisi sırasında karşılıyor. Evde kalma tedbirleri nedeniyle, toplu iftarlar ve akşamları kılınan toplu namazlar (teravih) olmayacak.

Bu yıl Ramazan ayı, 23 Nisan’da başlıyor. Covid-19 pandemisi nedeniyle Ortadoğu ülkelerinde evde kalma tedbiri uygulanıyor. Bu nedenle, Ramaz ayında toplu iftar yemekleri, teravih namazları, İslam açısından kutsal sayılan kentleri ziyaretler olmayacak. Gece geç saatlere kadar dostlar arasında buluşmalar da mümkün olmayacak.

Müslümanların yaşadığı ülkelerin hemen hepsinde evde kalma uygulamalar var. Suudi Arabistan, Mısır, Lübnan, Suriye, Irak’ın yanısıra Kuzey Afrika’da Fas ya da Türkiye’de Ramazan ayı, ilk kez tamamen farklı koşullarda karşılanacak.

AFP’ye konuşan Mekke müezzinlerinden Ali El Molla, “Büyük caminin gece, gündüz, her zaman insanlarla dolu olmasına alışkınız. Bu derin bir iç parçalayıcı durum” diyerek, boşalan camilere dikkat çekti.

Son haftalarda Kabe de sıradışı bir şekilde ıssızlaştı. Suudi yetkililer, koronavirüsün yayılmasını engellemek için Mekke ve Medine’de umre ziyaretlerini durdurdu.

Suudi Arabistan’ın Temmuz sonunda öngörülen yıllık hac ziyaretlerini de iptal edebileceği belirtiliyor. Riyad yönetimi, Müslümanları Mekke’ye seyahat hazırlıklarını askıya almaya çağırdı bile.

Suudi Arabistan ve Mısır gibi bir çok ülkenin dini makamları, kısıtlamaları destekleyerek, evde ibadet edilmesi ve toplu ibadetlerden kaçınılmasını istedi.

İslam’ın üçüncü kutsal mekanı olarak değerlendirilen Kudüs’teki El Aksa Camisinin müftüsü Muhammed Hüseyin de Ramazan ayı boyunca ibadetler için benzer kısıtlamaları duyurdu.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), ülkeleri çok sayıda insanın Ramazan faaliyetleri ile bağlantılı yerler olan hoş vakit geçirme yerleri, pazarlar ve mağazalarda bir araya gelmelerini engellemeye çağırdı. Ramazan ayları, hem Ortadoğu’da hem de genel olarak tüm diğer ülkelerde, Müslümanlar arasında pardoksal olarak ev için tüketimin arttığı bir dönemi de ifade ediyor.

Ortadoğu’nun Covid-19’dan en fazla etkilenen ülkesi olan İran, geçen hafta Tahran’daki bazı şirketlerin kapılarını açmalarına izin verdi. Bu şekilde zaten kırılgan olan ekonomi kurtarılmaya çalışılıyor. Bununla birlikte İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, vatandaşları Ramazan ayı boyunca, ibadeti gözardı etmeden kalabalıklardan kaçınmaya çağırdı.

100 milyonu aşkın nüfusu olan Mısır’da Ramazan ayı boyunca genellikle her yıl büyük kentlerde sokaklar sabahlara kadar dolu oluyor. Camiler ve restoranlar aynı şekilde.

WHO’ya göre evde kalma tedbirleri, etkinlikleri engellese de sağlıklı Müslümanların oruç tutması önünde engel oluşturmuyor. Ancak, Müslümanların diğer tüm hastalıklarda olduğu gibi oruç tutmadan önce doktorlara danışmaları önerildi.