Portekiz’deki yangın sürüyor

Portekiz’in orta bölgesinde çıkan yangın şiddetli rüzgar ve kuralıktan dolayı söndürülemiyor.

Portekiz’in orta kesimlerinde çıkan yangın tüm şiddetiyle sürüyor. 1700 itfaiye görevlisinin günlerdir yangını söndürmek için çabalamasına rağmen, ısının 35 dereceyi geçtiği bölgede şiddetli rüzgar ile birlikte yangını söndürmek neredeyse imkansız hale geliyor.

Rüzgarın yönünü sık sık değiştirmesi yangının da yön değiştirmesine sebep oluyor.

Bölgenin sivil savunma komutanı Luis Belo Costa, “Durum yangının büyüklüğü, rüzgarın şiddetinden kaynaklı daha da ciddileşti” açıklamasında bulundu. Komutan, daha fazla detay vermeden çok sayıda evin yangını da sözlerine ekledi.

Yangından etkilenen köyler ise ellerindeki su kovaları ya da sulama hortumları ile yangınla mücadele etmeye çalışıyor.

Yangının olduğu bölgeye 20 dolayında su bombası taşıyan uçak ve helikopter ile 500 yangın söndürme aracı dahil oldu. Yangına karşı 1700 itfaiye görevlisi de iş başında.

Avrupa Birliği’nin Copernicus programı uyduları da Portekiz’in talebi üzerine Castelo Branco bölgesindeki ormanlık alanı takip ediyor ve bölgedeki yangını yakından takip ediyor.

Yangında şimdiye kadar 1’i ağır 30 kişi yaralındı.

Yangının Vila de Rei komünü yakınlarında başladığı ve başlangıç noktasından itibaren 25 kilometre dağa doğru ilerlediği de yetkililer tarafından belirtiliyor.

Benzer büyüklükte başka yangınlar ise cumartesi gece başlamış ve kısa bir sürede kontrol altına alınmıştı. Yangınların çıkış sebebi ise şu anda yetkililer tarafından araştırılıyor.

Portekiz İçişleri Bakanı Eduardo Cabrita, benzer büyüklükte ve aynı bölgede 5 farklı yangının çıkışının garip olduğunu söyledi.

Yangına sebep olan 55 yaşındaki bir kişi, Castelo Branco’da gözaltına alındı. Söz konusu kişinin kent yakınlarında ateş yaktığı tespit edildi. Ancak bu kişinin diğer yangınlarla bir bağlantısının olmadığı da tespit edildi.