Ruanda’da 30 bin cenazenin olduğu toplu mezar!

Ruanda’da soykırım döneminden kalma büyük bir toplu mezarın izlerine rastlandı. Toplu mezarda 30 bin cenaze olduğu tahmin ediliyor.

İngiliz The Independent gazetesine göre Ruandalı yetkililer 30 bine varan cenaze içeren büyük bir toplu mezarın izlerini buldu.

Mevcut durumda 50 cenaze çıkarıldı. Covid-19 salgını nedeniyle aramalar devam ettirilemiyor. Toplu mezar, ülkenin doğusundaki bir baraj çevresinde bulunuyor.

Soykırımda hayatta kalanlar örgütü Ibuka Yürütme Sekreteri Naphtal Ahishakiye, “Karşı karşıya olduğumu zorun, baraj vadisinde suyun olmasıdır, kurutmaya çalışıyoruz” dedi.

Ruandalı yetkililere göre bu baraj 7 Nisan ile 15 Temmuz 1994 arasındaki soykırımdan önce, pirinç tarlalarını beslemek için kuruldu.

Barajın yanısıra koronavirüs salgını da kazı çalışmalarını zorlaştırdı. Ruanda, salgına karşı önlem kapsamında cenaze törenleri dahil tüm kamusal toplanma biçimlerini yasakladı.

Ahishakiye, “Ölülere uygun bir cenaze töreni yapmak için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

Ruanda, soykırımın sona ermesinin 26’ıncı yıldönümü olan 7 Nisan’da Covid-19 önlemlerinin alındığı bir dönemde girdi. Soykırımdan suçlu bulunan çok sayıda kişi de cezalarını çektikten sonra cezaevinde çıktı.

The Independent’a göre cezaevinden çıkanlar toplu mezarların yerlerine ilişkin yeni bilgilere erişimi sağladı. Son toplu mezarın da bu şekilde ortaya çıktığına dikkat çekildi.

Ruanda’daki soykırımda kısa süre içerisinde, ülkedeki Tutsi nüfusunun yüzde 70’ine denk gelen 800 bin kişi katledilmişti.