Tiroid kanseri: Aşırı tanı gereksiz müdahalelere yol açıyor

Yapılan bir araştırmaya göre, cerrahi müdahale gerektirmesi nedeniyle insan yaşamını olumsuz etkileyen tiroid kanserlerinin önemli bir kısmı aşırı düzeyde yanlış teşhis ediliyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) yetkili ajansına bağlı uzmanlarca yapılan araştırmanın sonuçları, The Lancet dergisinde yayınlandı. Araştırmaya göre, her yıl yüz binlerce olarak duyurulan dünyadaki tiroid kanseri teşhislerinin önemli bir kısmında ise ‘aşırı tanı’ konduğu görüldü.  Bu ise gereksiz ve acı veren müdahaleleri beraberinde getirdi.

Aralarında Çin, ABD, Güney Kore, İtalya ve Fransa’nın da olduğu 26 ülkenin verilerinin incelendiği araştırmada, 2008-2012 yılları arasında yoğun bir aşırı tanı konduğu ortaya çıktı. Toplamda bu dönemde 830 bin kadın ve 220 bin erkeğe aşırı tanı konduğu anlaşıldı.

Aşırı tanıların 390 bine Çin Halk Cumhuriyeti’nde, 140 bin kadar Güney Kore’de, 120 bin kadarı ise ABD’de görüldü. İtalya’da 31 bin, Fransa’da da 25 bin kadar aşırı tanı konduğu belirlendi. Bu tanıların büyük oranda kadınlarda yanlış konduğu da çıkan sonuçlar arasında iken, Fransa’da kadınlarda konulan her 100 tiroid kanseri tanısından 83’ünün aşırı tanı olduğu sonucu çıktı. 

GELİŞEN TEKNOLOJİ BU SONUCU DOĞURDU

Araştırmada dikkat çekilen bir diğer nokta ise, teşhislerde kullanılan yeni teknolojilerin aşırı tanılara neden olması. Zira boyun ekografisi ve MR gibi teknolojilerin gelişmesi sayesinde aslında birçoğu bireyin hayatını tehlikeye atmayacak düzeyde olan nodüller (kitle) kanser tanısı konmasına neden oluyor.

GEREKSİZ TEDAVİ VE MÜDAHALELERİ BERABERİNDE GETİRİYOR

Aşırı tanı, herhangi bir bulgusu olmayan veya çoğunlukla bulgusu olduğu halde kişinin yaşamı süresince bir engele veya ölüme yol açmayacak durumun tıbben hastalık tanımı eşiğinin üzerinde değerlendirilerek, hastalık olarak ele alınması durumuna verilen ad. Genellikle düzenli ve sık aralıklarla sağlık taraması geçiren veya geçirtilen kişiler için söz konusu olan ve gereksiz ve de çok sayıda yan etkisi olan tıbbi uygulamalara maruz kalma durumunu tanımlar.

Bugüne kadar yapılan birçok araştırmada, çoğunlukla prostat, akciğer ve meme kanseri tanısı koyup koymama söz konusu olduğunda ortaya çıkan sorunlara dikkat çekiliyor. Kişiden kişiye değişiklik gösterip, kişinin yaşamı süresince olumsuz bir duruma neden olmayacak doğal metabolik farklılıkların kanser olarak nitelendirilip kişiye yararından çok zararı dokunan bir tedavi sürecine başlandığı oluyor.

Bunlar arasında ameliyatlar da bulunuyor ve bu ameliyatların çoğu bireyler için zor bir sürecin başlangıcı olabiliyor.