UNICEF’in Güney Asya Müdürü Jean Gough, “Covid-19’un çok sayıda çocuğu ağır bir şekilde hasta etmediği görülürken, aşı hizmetlerinin aksaması nedeniyle yüzbinlerce çocuğun sağlığı etkilenebilir” dedi.
Bunun ciddi bir tehdit olduğunu ifade eden Gough, Bangladeş ve Nepal’in kızamık ve kızamıkçığa karşı, Afganistan ve Pakistan’ın da çocuk felcine karşı kampanyalarını durdurduğunu hatırlattı. Afganistan ve Pakistan, çocuk felcinin endemik olduğu dünyanın üç ülkesinden ikisi olarak dikkat çekiyor. ,
Aşı kampanyalarının durmasının sonucu olarak Bangladeş, Pakistan ve Nepal’de aralarında kızamık ve difterinin olduğu kaçınılabilir hastalıkların yer yer salgın şeklinde ortaya çıktığı kaydedildi.
UNICEF, hükümetlere pandemi sonrası için şimdiden aşılama faaliyetlerinin yoğunlaştırılmasını planlamaya başlama önerisinde bulundu.
UNICEF danışmanı Paul Rutter, pandemi sırasında da gerekli tedbirler alınarak aşıların sürdürülmesini isterken, “Sağlık görevlilerinin, başta ellerini yıkayarak gerekli tedbirleri alması halinde, aşı yapmamak için hiçbir neden yoktur” dedi. Rutter, “Hatta aşının sürdürülmesi hayati önemdedir” diye ekledi.
Covid-19 pandemisi bölgede aşı tedarikini de etkiledi, zira üretim sıkıntıya girdi. Evde kalma uygulaması nedeniyle ekonomisi güçlü bir şekilde yavaşlayan Hindistan, 2019 yılında UNICEF’e 1,25 milyar doz aşı sağlamıştı.