Van’da orman yok, Orman Müdürlüğü var!
Van yüzde 2 civarındaki orman alanı ile 77. sırada. Van Çev-Der Başkanı Ali Kalçık, “Orman İşletme Müdürlüğü yangınlara müdahale edilmesini engelleyen bir kurum olarak görev yapıyor" dedi.
Van yüzde 2 civarındaki orman alanı ile 77. sırada. Van Çev-Der Başkanı Ali Kalçık, “Orman İşletme Müdürlüğü yangınlara müdahale edilmesini engelleyen bir kurum olarak görev yapıyor" dedi.
Orman yangınlarının, yok olan ormanların çokça tartışıldığı bir süreçte Türkiye bir kez daha gözünü ormanlara çevirdi. Türkiye’nin uzun süredir gündeminden düşmeyen ormanlaşma oranları tartışılırken Van’ın bu noktadaki durumu ise içler acısı.
Yüzde 29’u ormanlarla kaplı olan Türkiye’de, Van toplamda sadece yüzde 2 civarındaki orman alanı ile 77. sırada bulunuyor. Yüzde 2. ormanlık alanı da ‘Bozuk Orman’ kategorisinde değerlendirilen Van’da son yıllarda belediyeler ve halk tarafından yapılan orman alanları ise gaspçı kayyumlar tarafından yok edildi. Her yaz mevsiminde Cizre ve Dersim’de ormanların yakılması ile gündeme gelen Türkiye ve Kürdistan’da yangınlara müdahale edilmesi ise engelleniyor.
Türk Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verilerine göre 2015 yılı itibarıyla Türkiye’nin yüzde 29’u ormanlarla kaplı iken, Van’da ise yüzölçümüne göre yapılan orman dağılımında bu sayı yalnızca yüzde 2 oranında. Yüzölçüme göre ormanın en az olduğu iller arasında Van, Iğdır, Ağrı ve Urfa yer alıyor. Yüzölçüme düşen ormanlık alan sıralamasında en altta binde 4 ile Iğdır yer alıyor. İkinci sırada Ağrı var. Ağrı’nın sadece binde 5,3’ü ormanlarla kaplı. Bu oran Urfa'da ise binde 7,7. Bu üç ilin yüzde 1’i bile ormanla kaplı değil. Yani diğer birçok sıralamada olduğu gibi Van bu sıralamada da yine son 10 il arasında.
‘KAYYUM YAPTIĞIMIZ TÜM ORMANLARI TAHRİP ETTİ'
Konuya ilişkin bilgi veren Van Çev-Der Başkanı Ali Kalçık, ormanın bir kültür meselesi olduğunu söyledi. Bölgenin kurak olmasından dolayı bugüne kadar sadece kavak ağacı ekildiğini belirten Kalçık, bunun da ihtiyaca binaen yapıldığını vurguladı. Devletin bu konuda ilgisizliği ile beraber orman kültürünün gelişmediğini aktaran Kalçık, şunları kaydetti:
“100 tane Van Gölü'ne akan akarsuyumuz var ama ormanımız yok. Eğer ki buna bakılsaydı gölün etrafı orman olurdu. Gevaş bölgesinde orman olabilecek araziler var ama bu yapılmıyor. BDP, DBP ve HDP’li belediyeler döneminde biz de İl Genel Meclis Üyesi olarak görev yaptık. Ermişler köyünün oraya bir orman yapmıştık. Ayanis bölgesine orman alanı yaptık. Kayyım tarafından buralar kendi haline bırakılınca ormanlar yok edildi. İpekyolu Belediyesi 15 bin ağaç dikti ama kayyım sulama yapılmayınca kurudu gitti. Kayyum atanır atanmaz sulama personeli, bekçi oradan alındı ve orası mera olarak kullanıldı. Kurubaş’ta ‘Ormanı Koruma Alanı’ vardı, ancak kayyum orayı da ortadan kaldırdı. Bostaniçi’nin orada 30 yıl yap işlet devret modeli ile orman alanı oluşturuldu. Kayyum ile buralar da tahrip edildi. Orman yapılmadığı gibi yapanlara da engel olunuyor. Yakın tarihte HDP’lilerin ekolojik bir çalışması vardı. Herkes kendisi bizzat bir ağaç dikecek diye ama buna da izin verilmedi.”
'ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ YANGINA DESTEK OLUYOR!'
Orman bulunmayan illerin başında gelen Iğdır, Ağrı ve Van’da Orman İşletme Müdürlüğünün bulunmasının ise ironik bir durum olduğunu vurgulayan Kalçık, “Dersim’de, Şırnak’ta Orman İşletme Müdürlüğü yangınlara müdahale edilmesini engelleyen bir kurum olarak görev yapıyor. Ormanları yakılması ve yakılınca müdahale edilmemesine engel olunması gibi… Dersim’de, Cizre’de Orman İşletme Müdürlüğü yangına müdahaleyi engelliyor. Orman İşletme Müdürlüğünün ben bugüne kadar diktiği bir ağacı ve koruduğu bir ormanı görmedim. O tabela orada niye var, anlamış değilim. Neyi işlettiklerini henüz bilmiyoruz" diye konuştu.