Van'da tarihi yerler halka paralı, askerlere ücretsiz

Van’da geçen yıl giriş parası 15 TL yapılan Akdamar Adası bir yıl dolmadan yeniden zamlandı. İl Kültür Turizm Müdürlüğü yeni giriş fiyatının 25 TL olduğunu açıklarken, halka paralı olan tarihi yerler askerlere ise ücretsiz.

Van’ın tarihi ve kültürel yerlerini gezmek artık oldukça yüksek ücretlerle mümkün. Van Gölü  Sahili kamu kurumlarına verilirken, tarihi ve kültürel mirasın en önemli yerlerinden olan Kız Kalesi Seyir Tepesi, Akdamar Adası ve Van Kalesi için halktan yüksek meblağlar alınıyor. Kendi tarihi değerlerini görmek isteyen Vanlıların yanı sıra gelen turistler de yüksek fiyatlarla tarihi yerleri gezebiliyor. 

Van’ın tarihi yerlerine giriş ise saat 19.00’dan sonra yasak. Van İl Jandarma Komutanlığı ve Kültür Turizm Müdürlüğü arasında iki yıl önce yapılan protokolle askerler tarihi yerleri ücretsiz olarak gezebiliyor. Van’da tarihi yerler ve giriş fiyatlarına tepki gösteren yurttaşlar ve Çev-Der Van Valiliğini bu uygulamaya son vermeye çağırdı.

 KALÇIK: HALKIN TARİHİ HALKA SATILAMAZ

Van’da tüm tarihi yerlerin halka paralı hale getirilmesine tepki gösteren Van Çev-Der Başkanı Ali Kalçık, dünyanın her yerinde bu tür tarihi yerlerin temizliği ve bakımı için küçük miktarda ücretlerin alındığını ancak Van’da bunun kar hırsıyla yapıldığını belirterek, "İnsanlarımız kültürüne özendirilmesi gerekirken, kar anlayışla hareket ediliyor. Yaşananlar, her şeyi para olarak gören politikaların bir sonucudur. 

Hangi emek, hangi çaba böyle bir şey yaptırıyor. Van’a dışarıdan gelen 4-5 kişilik bir ailenin Akdamar adasına girişi 100 TL’yi bulacak. Turizm Müdürlüğü resmen turiste gelmeyin diyor. Söz konusu tarihi yerler Van ile özdeşleşmiş. Tek amaçları bir yandaşa para kazandırmaktır. Kapadokya gibi yerlerde cüzi bir ücret alınıyor. Tarihi yerler halka açık olmalıdır" dedi. 

AKDAMAR ADASI

Van-Tatvan karayolundaki iskeleden yirmi dakikalık bir motor yolculuğu ile ulaşılan Akdamar Adası orijinal Ermeni kilisesi ile tanınıyor. Van'a 55 km. uzaklıktadır. Akdamar Adası'nı gezmek için müze kart alınıyor. Geçen yıl 15 TL olan müze kartın fiyatı bu yıl 25 TL’ye çıkarıldı. 

 VAN KALESİ

Tuşba adıyla uzun süre Urartu Devleti'nin başkentliğini yapan şehrin kalesi olan  Van Kalesi’ni görmek 10 TL. Bir zamanlar Vanlıların istediği gibi girip çıktığı Van Kalesi'nin ziyaretçileri şimdi gittiklerinde karşılarında güvenlikçileri görüyor. 10 TL ödemeyenler Van Kalesi'ni gezemiyor.

KIZ KALESİ SEYİR TEPESİ

3 bin yıllık bir geçmişe sahip ve Van Gölü'nü gören en güzel yerlerden biri olan Kız Kalesi Seyir Tepesi de kayyumlar tarafından işletme haline getirildi. Van’da yaşayan herkesin kendisine ait bir anısının olduğu ve isteyenin giderek Van’ı izlediği Kız Kalesi Seyir Tepesi kayyum Atıf Çiçekli tarafından bir şirkete işletme olarak devredildi. Vanlılar artık seyir tepesinde Van’ı izlemek istiyorsa orada açılan cafe ve restorantlara ücret ödemek zorunda. Burada kurulan cafelerde ise fiyatlar oldukça yüksek.