Yarasa kaynaklı bir hastalık endişelendiriyor
Fransa’nın denizaşırı topraklarında avlanan bir yarasa türüne dikkat çeken uzmanlar, Okyanusya kıtasında yayılmakta olan bir hastalığa dikkat çekiyorlar.
Fransa’nın denizaşırı topraklarında avlanan bir yarasa türüne dikkat çeken uzmanlar, Okyanusya kıtasında yayılmakta olan bir hastalığa dikkat çekiyorlar.
Okyanusya’da bulunan Fransa’nın eski sömürgelerinden kalma topraklarından Yeni Kaledonya’da Nipah adlı virüsü taşıdığı bilinen yarasa türlerinin tüketilmesi, yeni salgın hastalık endişesini arttırıyor.
Yeni Kaledonya’da geleneksel olarak tüketilen ‘roussette’ olarak adlandırılan yarasa türlerinin yeni hastalık kaynağı olabileceği uyarıları yapılıyor. Fransa’nın önde gelen viroloji profesörlerinden Didier Raoult’a göre, bu bölgedeki yarasa tüketimi nedeniyle ilk kez 1998’de Asya’da tespit edilen Nipah virüsünün Okyanusya’da yayılma ihtimaline işaret etti.
BUGÜNE KADARKİ HASTALARIN ORTAK NOKTASI: YARASA YEMELERİ
Pr. Raoult’un başında olduğu Marsilya Üniversite Hastaneleri Enstitüsü (IHU)’nun da aralarında olduğu bazı tıp kurumlarının çalışmalarında, Nipah kaynaklı olduğu düşünülen yeni bir hastalığın varlığına dikkat çekiliyor. ‘Hemolitik ateş’ olarak tanımlanan hastalığa 2012-2019 arasında 15 kadar kişinin yakalandığı, dördünün ise öldüğü ortaya çıkmıştı.
ISIRMA DURUMUNDA BULAŞMA İHTİMALİ
Hastalığa yakalananlardan biri hariç tümünün semptomların baş göstermesinden önceki haftalarda ‘roussette’ denilen yarasa türlerinden yemiş olmaları ortak noktalarıydı. Roussette denilen yarasa türlerinin eldivensiz avlanma durumunda hayvanın avcıyı ısırması veya tırmalaması halinde Nipah veya diğer olası virüsleri bulaştırmasından korkuluyor.
Halen süren çalışmalarda ise, bu hastalığın bulaşma şekilleri ile domuz veya fare gibi hayvanlarda gelişmesinin mümkün olup olmadığı araştırılıyor. Yarasalardan geçen hastalığın kilo kaybı, ateş ve dalakta büyüme şeklinde kendini gösterdiği biliniyor.
FARKLI TEORİLER VAR
Geçtiğimiz hafta yayınlanan bir araştırmada, yarasalarda henüz tespit edilmemiş çok sayıda virüs türü olduğuna dikkat çekilmişti. Ancak genel kanının aksine, Covid-19 salgınına neden olan SARS-CoV-2 denen yeni tip korona virüsünün yarasalardan bulaşmış olduğu tezi henüz kanıtlanmış değil. Kimi araştırmalar, insan hatası nedeniyle bulaşan virüsün Çin’de sıkça tüketilen ‘pangolin’ adlı memeliden bulaştığını savunuyor.