Zap Vadisi’ndeki tahribatlar

Türk devletinin ‘güvenlik’ adı altında tahrip ettiği Zap Vadisi, şimdi de yeni projelerle peşkeş çekildi. 

Hayvan ve bitki çeşitliliğiyle dünyanın en güzel yerleri arasında bulunan Zap Vadisi, devletin yaptığı HES’ler, barajlar ve karakollar nedeniyle büyük ölçüde tahrip edildi. 

Yetmedi, artık 30 bin metrekare alanına devlet güçlerine tesisler ve işbirlikçiler için oteller yapılarak tahribatın sürdürülmesi planlanıyor.

Zap Vadisi, Hakkari'nin en önemli sebze ve meyve alanı olarak biliniyor. Nar, susam, incir, üzüm ve ceviz başta olmak üzere her türle meyve yetişiyor. Ayrıca hayvancılık, arıcılık ve balıkçılık yapılıyor. 

Daha önce üzerinde HES’ler ve barajlar yapılan Zap Vadisi’nin büyük bölümü kurutuldu. Berrak ve temiz suları, verimli tarım alanları nedeniyle tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan; Hakkari halkının tarım yaptığı nadir yerlerinden biri olan Zap Vadisi, AKP’nin 18 yıldır yaptığı tahribatlar nedeniyle bu özelliğini neredeyse tamamen kaybetti.

Van ile Hakkari arasında bulunan Zap Vadisi’nde birçok HES, karakol, kalekol, arama noktaları yapılmış durumda. Özellikle Van-Hakkari ve Gever arasında bulunan Yeniköprü arama noktasının yakınında yapılan ile Kırıkdağ’daki HES’ler nedeniyle bölgenin büyük bölümü kurutuldu; tarım ve yaban hayat yok edildi. Zap Vasdisi’ndeki HES, baraj ve diğer yapıların tamamı askeri amaçla yapılıyor.

Bu kez sosyal tesis adı altında otel, kafe, lokanta ve gözetleme kuleleri yapılarak, Zap kirletilecek, 30 bin metrelik alanda doğal yaşam yok edilecek. Hakkari merkez ile Çukurca yol ayırımı üzerinde, Zap Vadisi’nde oteller ile devlet güçleri/kurumları için tesisler yüzünden alan betonlaşacak. Kısa bir süre önce Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü bağlı araçlarla taş doldurmaya başlamıştı. Nehrin iki tarafı dolgu yapıldığı gibi, vadi de büyük ölçüde tahrip edildi.