Filipinler’de binlerce kişi ‘uyuşturucu taciri’ diye öldürüldü

Filipinler’de Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’nin göreve geldiği 6 aylık sürede uyuşturucu çetelerine yönelik her türlü bireysel şiddeti serbest bırakmasıyla binlerce kişi öldürüldü.

1 Temmuz’da göreve gelen Duterte, ‘kriminal suçları 1 yılda bitirme’ sözü vermiş ve bu kapsamda halkı uyuşturucu tacirlerine karşı öldürme dahil her türlü yöntemi kullanmaya davet etmişti. Hem Filipinler’de hem de uluslararası alanda tepki çeken bu politika nedeniyle en az 2100 kişi öldürülürken, binlerce kişinin de ‘yargısız infaz’ edildiği tahmin ediliyor. 

Yaklaşık 100 milyon nüfuslu Filipinler’de Duterte’nin görev süresi boyunca 42 bin 500 şüphelinin yakalandığı bildirilirken, 980 bin uyuşturucu taciri veya kullanıcısının da bizzat polise teslim olduğu öğrenildi. 

Resmi rakamlara göre güvenlik güçleri tarafından 2 bin 157 uyuşturucu taciri veya kullanıcısı öldürülürken, 3 bini aşkın diğer cinayetin ise uyuşturucu suçlarıyla bağlantılı olduğu tahmin ediliyor. 

Uyuşturucu ve diğer suç çeteleriyle mücadele vaadiyle iktidara gelen Duterte, suç çetelerine karşı bireylerin öldürme de dahil müdahale edebileceğini ilan etmişti. Duterte, son olarak bu uygulamanın en az 6 ay daha uzatıldığını duyurmuştu. 

Uluslararası alanda büyük tepki çeken Duterte’nin bu uygulaması nedeniyle birçok kriminal örgüt veya suçlunun insanları ‘uyuşturucu tacirini vurma’ adı altında katletmesinden de endişe ediliyor.