68'in gençlik önderlerinden Zeki Kaya İsveç'te yaşamını yitirdi

Uzun yıllardan beri İsveç'te yaşayan 68'in gençlik önderlerinden Zeki Kaya yakalandığı hastalığa yenik düşerek yaşamını yitirdi.

1947 yılında Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinin Karaşeyh Köyü'nde dünyaya gelen Kaya, lise öğrenimini Ağrı Lisesi'de gördükten sonra Ankara Sağlık Yüksek Okulu'nu bitirdi.

Ankara'da gençlik hareketi içinde yer aldı. Devrimci Doğu Kültür Ocakları'nın (DDKO) Yönetim Kurulu Üyeliğini yaptı. 12 Mart 1971'de gerçekleşen faşist askeri darbeden sonra tutuklandı. Vahşice işkencelerden geçirildi.

Bir süre Ankara Kapalı Cezaevi'nde tutulan Kaya, daha sonra Diyarbakır Kapalı Cezaevine gönderildi. Tavizsiz ve kararlı tutumunu cezaevlerinde olduğu gibi mahkemede de sürdürdü. Savcı ve mahkemenin suçlamalarına karşı Kürt sorununu cesaretle savundu. Kürt halkına uygulanan asimilasyon, baskı ve işkenceleri teşhir etti.

Sıkıyönetim Mahkemesi'nin 11 yıl hapis cezasına çarptırdığı Kaya, tahliye olduktan sonra Suriye ve daha sonra Lübnan'a geçti. Daha sonraları da Bulgaristan'a geçerek Sofya Üniversitesi'nde ekonomi öğrenimi gördü ve branşında doktora yaptı.

1985 yılında İsveç'e geldikten sonra siyasal ve kültürel çalışmalar içinde yer aldı. Türk devletinin asimilasyon politikası teşhir etmeyi sürdürdü. Stockholm’ün dışındaki bir semtte açtığı küçük bir market açarak geçimini sağlayan Kaya, dayanışmacı kişiliği ve dürüstlüğüyle semtte yaşayan tüm İsveçli ve göçmenlerin sevgi ve saygısını kazandı.

30 Nisan'da yaşamını yitirdiği haberi dostları ve kendisini tanıyan herkesi yasa boğdu.