Çağın direnişine destek sürüyor

Türk devletinin Efrîn'e yönelik işgal saldırılarına karşı bugün de Avrupa'nın birçok şehrinde eylem düzenlendi. Çağın direnişinin selamlandığı eylemlerde, Türk devletinin katliamlarına karşı Avrupa ülkelerinin sessizliğine tepki gösterildi.

Hollanda’da yaşayan Kürdistanlılar DEM-NED öncülüğünde saat 14.00’te Hollanda Dış İşleri Bakanlığı önünde bir araya gelerek Türk Devleti'nin Efrîn’de gerçekleştirdiği katliamları protesto etti. YPG/YPJ ve PKK bayraklarının yanı sıra sivil katliama dair fotoğrafların taşındığı eylemde, TJK-E Sözcüsü Dilşah Osman ve Efrîn Savunma Komitesi Sözcüsü Egid Helbest birer konuşma yaptı.

Türk devletinin Efrîn’de gerçekleştirdiği katliamlara dair dosyayı Hollanda Dışişleri sözcülerine sunduklarını belirten Osman ve Helbest, Bakanlık yetkililerinin görüşmeden memnun kaldığını ve NATO toplantısında Kürdistanlıların taleplerini dile getireceklerine dair söz verdiklerini açıkladı.

BERLİN

Çağın direnişini desteklemek amacıyla Almanya’nın başkenti Berlin'de açılan Efrîn direşin çadırının 2'nci gününde nöbeti Kürdistan gençliği adına Ciwanên Azad devraldı. Gençler saat 12.00 ile 17.00 arasında birçok dilde hazırlana bildiriler dağıttı. Efrîn'deki katliamda yaşamını yitiren sivillerin resimlerinin açıldığı eyleme çevredekiler de yoğun ilgi gösterdi. Eylemde Ciwanên Azad Berlin adına yapılan açıklamada 12 Şubat günü yapılacak üzün yürüyüşe katılım çağrısı yapıldı. Efrîn direniş çadırı eylemi yarın aynı saatlerde Bundesteg önünde devam edecek.

BREMEN

Bremen’de yaşayan Kürdistanlılar işgalci Türk devletinin saldırılarını protesto etmek ve Alman Devleti'nin işgale karşı tutum alması için 2 gündür eyalet parlamentosu önünde eylem yapıyor. Saat 16.00'da bir araya gelen Kürdistanlılar Türk Devleti'nin gerçekleştirdiği katliamlara dikkat çekmek amacıyla bildiri dağıttı. Eylemde PYD adına konuşan Dayika Selim, "İşgalci Türk Devleti uçak, tank, top ve her türlü teknikle Efrîn’e saldırıyor. Kendine demokrat diyen Avrupa devletleri buna tavır almıyorlar. Kürtler hiçbir zaman bunlara güvenmemelidir. Kürtler kendi öz gücüne güvenmeli ve her gün direnmelidir. Bu direniş devamlı olursa kazanacak olan bizleriz" dedi. Miting yarın parlamento önünde, 10 Şubat’ta ise merkezi tren istasyonu önünde başlayacak olan eyleme katılım çağrısının ardından sona erdi.

DUİSBURG

Duisburg'daki Kürdistanlı ve Türkiyeli kurum ve sivil toplum örgütleri, “Efrîni sahiplenme Platformu”nu oluşturdu. 'Efrîn'i Sahiplenme Platformu'nu oluşturan kurum ve Kuruluşlar şunlar: Duisburg DKTM, PYD, DİDF, AGİF, ATİF, Duisburg Freies Forum, Dersim Spor ve Kürecik Halk İnisiyatifi. Oluşturulan 2 komisyonun ardından başta Alman ve diğer uluslardan kurum ve kuruluşlarında komisyonlara katılması ve Efrîn'e destek için bir dizi karar alındı.

DARMSTADT

Çağın direnişini selamlamak için Darmstadt kentinde bir araya gelen Kürdistanlılar Luizaplas meydanında miting gerçekleştirdi. Saat 17.00'da başlayan mitinge bir grup Türk faşistin saldırması sonucu arbede yaşandı. Arbede sırasında 2 Kürt eylemcinin gözaltına alınmasına tepki gösteren Kürdistanlılar, gözaltındakiler serbest bırakılana kadar alandan ayrılmayacaklarını belirtti. 2 Kürt eylemcinin bırakılması üzerine kitle, "Katil, Faşist Erdoğan", ve "Bijî berxedana Efrînê” sloganlarıyla eylemlerini sonlandırdı.

GİESSEN

Giessen kentinde de Efrîn'e yönelik işgal protestoları devam ediyor. Saat 17:00'da Giessen’in en işlek caddelerinden biri olan Kugelrunnen'de DKTM Giessen tarafından bir miting düzenlendi. Yaklaşık bir saat süren mitinge çok sayıda Kürdistanlı ve Alman dostları katıldı. Mitingde Alman solcuları tarafından Almanca bildiriler okunup dağıtıldı. Eylem Cuma günü saat 17:00'da Seltersweg'de yapılacak mitinge çağrının ardından sonlandırıldı.

HANNOVER

Hannover'de Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Ronahî Kadın Meclisinin çağrısıyla saat 18.00’da bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları Erdoğan ve ona bağlı çetelerin Efrîn’e yönelik işgal girişimini protesto etti. Tren Garın önünde toplanan kitle, "Türk Devleti'nin Efrîn’de ve Kürdistan’da sivilleri katletmesini durdurun" pankartı açtı. Steintor Meydanına kadar yapılan yürüyüşün ardından gerçekleşen mitingde konuşan DKTM Hannover Eşbaşkanı Ayfer Amara, "Kürdistanlı ve dostları rahatsızlığını her gün sokaklarda dile getiriyor fakat Alman devletinden şimdiye kadar bir açıklama görmedik. Alman devletinin suskunluğu neden? Selefi AKP/MHP iktidarından hiç kimseye hayır yok. Bizim demokratik hakkımızı kullanmamıza artık müdahale etmeyin. Bozkurt İşareti yapanların eylemleriyle ilgilenin ve müdahale edin. Bunlar tehlikelidirler. Bizim peşimizi bırakın, biz sizler içinde direniyoruz" dedi.

STUTTGART

Stuttgart Edi Besse Platformu öncülüğünde her gün yapılan çadır nöbeti eylemi, 18'inci günde de Schlossplatz meydanında devam etti. Kobanê meydanı olarak da bilinen Schlossplatz meydanında saat 15.00’da başlayan çadır nöbet eyleminde Efrîn direnişine ilişkin bildiriler dağıtıldı. Efrîn’deki katliamlara dikkat çekmek amacıyla kana bulanmış beyaz kefenlerle sembolize edilen cenazelerin sergilendiği eylemde, yaşamını yitiren sivil ve çocukların dövizleri taşındı. Eylemde ayrıca Arin Mirkan ve Avesta Xabur’un fotoğraflarının olduğu “Efrîn’i savunmak, kadın devrimini savunmaktır” yazılı büyük pankart ile Stuttgart Edi bese Platformunun Almanca "Türkiye’ye silah gönderimini durdurun, Efrîn’i savunun!" yazılı pankartı açıldı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın flamaları da nöbet çadırına asıldı. Eylem saat 18.00'da sona erdi.

ATİNA

Yunanistan'ın Başkent Atina’da bir araya gelen Kürdistanlılar kadınlar öncülüğünde bugün Yunanistan UNICEF şubesine yürüdü. UNICEF önünde toplanan Kürdistanlılar, Efrîn'de katledilen sivillerin dövizlerini ve YPG/YPJ bayrakları taşıdı. UNİCEF Şubesi önünde Kadın Meclisi adına açıklama yapan Huriye Sert, “Ellerinizdeki fotoğraflardan da görüyorsunuz ki Kürtlere uygulanan zulüm, katliamlar devam ediyor. Dünya bunu görmüyor, görmek istemiyor” dedi. UNICEF Yunanistan Şube Müdürü Sofia Tzıtıkou ise, şunları dile getirdi: “Bugün Efrîn'de siviller, çocuklar ölüyor. Bu durumun acilen sona ermesi lazım. Çocuklara güzel bir dünya bırakmalıyız” dedi. Açıklamanın ardından UNICEF şubesine Efrîn'deki son duruma ilişkin bilgilerin yer aldığı bir dosya teslim edildi.

BRÜKSEL

Efrîn direnişi desteklemek ve Türk devletinin katliamlarını protesto etmek için bir araya gelen Kürdistanlılar Belçika'nın başkenti Brüksel'de miting düzenledi. Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Şehit Beritan kadın meclisi öncülüğünde saat 15.00'da yapılan mitingde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterleri ve YPG/YPJ bayrakları taşındı. Miting "Bijî berxwedana Efrînê" ve "Katil Erdoğan" sloganları eşliğinde sona erdi.

FREDERİCİA

Danimarka'nın Fredericia şehrinde de Kürdistanlılar ve dostları PYD Danimarka öncülüğünde Efrîn için alanlara çıktı. İşgal girişiminde bugüne kadar katledilen sivillere karşı dünya devletlerinin sessizliğine tepki gösterilen eylemde, katliamları anlatan bildiriler dağıtıldı. Eylem, "Her yer Efrîn her yer direniş" sloganları eşliğinde sona erdi.

ZÜRİH

Zürih Belevue Köprüsü üzerinde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları burada gerçekleştirdikleri insan zinciri eylemi ile Türk devletinin Efrîn’e dönük saldırılarına dikkat çekti. Türk devletini ve Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı kınayan dövizlerin taşındığı insan zinciri eyleminde eylemciler, sık sık “Katil Erdoğan”, “Terörist Türkiye” ve “Yaşasın Afrîn direnişi” sloganları attı. Oluşturulan insan zinciri eylemi ile burada bir süre eylemelerine devam eden kitle daha sonra Stafdelhoffen garına kadar Türk devletine aleyhine atılan sloganlar eşliğinde bir yürüyüş gerçekleştirdi.

CENEVRE

Cenevre’de yaşayan Kürdistanlılar ve dostları ise saat 13.00-16.00 arasında Birleşmiş Milletler (BM) önünde gerçekleştirdikleri çadır eylemi ile BM’nin Türk devletinin işgal girişimine yönelik sessizliğine tepki gösterdi.

“İşgali durdurun” pankartı arkasında sık sık “BM işgale karşı harekete geç” sloganı atan kitle, eylem süresince dağıttıkları bildirilerle Afrîn’e dönük işgal saldırılarına dikkat çekti.

LOZAN

İsviçre’nin Lozan kentinde yaşayan Kürdistanlılar ve dostları ise Türk devletinin Afrîn’e dönük işgal girişimini Kanton Vaud Parlamentosuna taşıdı.

Afrîn direniş platformu adına bir grup, Türk devletinin Afrîn’de sivillere dönük yaptığı katliamın dosyasını Kanton Parlamentosuna sundu. Burada İsviçre İşçi Partisi (POP) Kanton Vaud Parlamenterleri ile bir görüşme gerçekleştiren Kürdistanlılar, Afrîn’de yaşananlara dikkat çekti.

Hem Kanton parlamentosunda hem de İsviçre Federal Meclisinde Afrîn konulu bir oturumun düzenlenmesini yetkililerden talep eden Kürdistanlılar, Kürtlere karşı yapılan saldırılara sessiz kalınmaması gerektiğini ifade ettiler.

Yapılan görüşmede söz alan POP Kanton Milletvekili Keller Venson, Afrîn’e dönük yapılan saldırıların kabul edilemez olduğunu ifade ederek, İsviçre’nin Türk devletine karşı harekete geçmesi için konuyu parlamento gündemine taşıyacağını söyledi.

STOCKHOLM

Türk devletinin Efrîn'e yönelik saldırılarını kınamak için dün saat 12.30 sularında İsveç Dışişleri Bakanlığı önünde bir eylem gerçekleştirildi.

Ellerinde Türk devleti ve ÖSO çeteleri tarafından katledilen kadın ve çocukların resimlerini ve Türk devletini kınayan pankart ve dövizler taşıyan Kürdistanlılar, çevreden geçenleri Türk devletinin gerçekleştirdiği insanlık suçları konusunda bilgilendirmek için bildiriler dağıttı.

Dışişleri Bakanı Margot Wallström'ün dışarıya çıktığı sırada “Efrîn'le dayanışma”, “Efrîn kanıyor, dünya sessiz”, “Yaşasın Efrîn direnişi”, “Katil, faşist Erdoğan”, “Türk devleti Rojava'dan defol” gibi Türk devletini protesto eden sloganlar atıldı.

Amara Kürt Kadın Meclisi üyesi bir grup kadın da Wallström'ün parlamentodan çıkışı sırasında kendisini durdurarak Türk devletinin Efrîn'deki katliamlarının durdurulması için girişimde bulunmasını istedi. Bakan, konuyu parlamentoda ele alıp tartıştıklarını ve ikili ilişkiler ve Avrupa Birliği düzeyinde gündeme getirdiklerini ve getirmeye devam edeceklerini söyledi.

HELSİNGBORG'DE MİTİNG DÜZENLENDİ

İsveç'in güney kesimlerinde yer alan Helsinborg'de de Efrîn için Kürdistanlılar, bir kez daha meydanlara çıktı.

Storatorget Meydanı'nda bir gösteri gerçekleştiren Kürdistanlılar, Türk devletinin katliamlarını kınadı. İsveç Hükümeti, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler'e Efrîn'e yönelik saldırıların durdurulması için girişimde bulunmaları çağrılarının yapıldığı gösteride sık sık Türk devletini kınayan sloganlar atıldı.